Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 12 Grudzień 2019r.
14.06.2014 Pożegnaliśmy Juliana Leśkiewicza
Dodano: 14 Czerwiec 2014r. 13:51

10 czerwca 2014 r. w wieku 86 lat zmarł Julian Leśkiewicz, Wspaniały Człowiek, Wielki Patriota, nasz Przyjaciel, zawsze wierny ideałom NSZZ „Solidarność”. Msza żałobna w intencji zmarłego odprawiona została w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Niemcewicza. Uroczystość pogrzebowa odbyła się na Cmentarzu Komunalnym przy ul. Żwirowej w Gorzowie Wielkopolskim. W pogrzebie uczestniczyła rodzina, przyjaciele oraz 4 poczty sztandarowe. (NSZZ Solidarność ZM Ursus, ZR Gorzów NSZZ Solidarność, KP NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp., Związku Sybiraków)

Julian Leśkiewicz
Żołnierz Armii Krajowej na kresach, w wyniku czego skazany na karę śmierci, zamienioną na 25 lat zesłania. Karę odbywał m. in. w Karagandzie, Omsku i Workucie (1948 – 1957). Po zwolnieniu z obozu pracy skazany na zsyłkę.
Do Polski udało mu się wrócić 22.07.1957 roku. Odszukał rodzinę (ojca oraz siostrę) w Karninie. Osiedlił się w Gorzowie Wielkopolskim i pracował fizycznie w Zakładach Mechanicznych „URSUS” i w Gorzowskich Zakładach Mechanizacji Budownictwa „ZREMB”.
Działacz NSZZ „SOLIDARNOŚĆ”. Po wprowadzeniu stanu wojennego zajmował się opieką i zbieraniem pieniędzy  dla rodzin skazanych działaczy Solidarności w Zakładach Mechanicznych „URSUS”, którzy brali udział w spacyfikowanym przez oddziały ZOMO strajku okupacyjnym przeprowadzonym w dniach 15-16 grudnia 1981 roku. Uczestnik 7 osobowej nielegalnej Tymczasowej Komisji  Zakładowej NSZZ Solidarność w Zakładzie Mechanicznym „URSUS” (1982 – 1989). Przez wiele lat pozbawiony pracy i możliwości powrotu do macierzystego zakładu (wrócił do pracy dopiero po przemianach politycznych).
Członek  jawnej  Rady Regionu Solidarność (1988 – 1990). W latach 1989-1990 aktywnie zaangażowany w działalność Komitetu Obywatelskiego Solidarność na terenie Województwa Gorzowskiego.Charakteryzował się nieugiętą postawą patriotyczną, która udzielała się wielu środowiskom.
Uhonorowanym medalem „Za zasługi dla Regionu Gorzowskiego NSZZ „Solidarność” (2010), odznaką honorową „Za zasługi dla województwa Lubuskiego” (2010) oraz „Krzyżem Wolności i Solidarności” (2012).

Anielski orszak niech twą duszę przyjmie, Uniesie z ziemi ku wyżynom nieba,   A pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi, Aż przed oblicze Boga Najwyższego.

Zdjęcia z pogrzebu Julka