Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 08 Grudzień 2019r.

Jak co roku w lipcu  zwolennicy aktywnego wypoczynku spotkali się w Drawnie aby uczestniczyć w spływie kajakowym Solidarności szlakiem Jana Pawła II -Drawa 2014. Organizatorem już VIII edycji spływu była Komisja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Pierwszego dnia tj. 18 lipca 2014 po przyjeździe i zakwaterowaniu w namiotach uczestnicy spływu skorzystali z kąpieli w jeziorze oraz spotkali się przy ognisku by omówić sprawy organizacyjne ,oraz skosztować specjałów przywiezionych z domu oraz  przygotowanych przez organizatorów spływu.

19.07.2014 Próba sił. Po śniadaniu udaliśmy się pierwszy najtrudniejszy etap spływu tj. na  odcinek od Drawna do Bogdanki-18km  Drawą płynącą po terenie Drawieńskiego Parku Narodowego. Trasa spływu prowadziła przez teren jednego z najdzikszych i najpiękniejszych zakątków Europy . Widoki jakie można było podziwiać rekompensowały trudy spływu. Ponieważ umiejętności mamy coraz większe to i wywrotek było bardzo mało. Krótki odpoczynek w Barnimu oraz pyszny żurek  serwowany przez organizatorów  pozwolił nam nabrać sił na dalszą walkę z Drawą. Ok. godz.16.00 zwycięsko dotarliśmy  do Bogdanki. Temperatura ponad 30 °C zachęcała do kąpieli o orzeźwienia się w nurcie Drawy. Autokarem udaliśmy się do  Posterunku Energetycznego Drawno gdzie czekał na nas obiad .Po krótkiej sjeście poobiedniej spotkaliśmy się przy ognisku. Były śpiewy, tańce oraz pasowanie na kajakarza  tych , którzy pierwszy raz uczestniczyli w naszym spływie. Zabawa była przednia potrawy pyszne a noc bardzo krótka.

20.07.2014 Opalanie na Drawie. Po śniadanku przy pięknej słonecznej pogodzie wyruszyliśmy na drugi łatwiejszy odcinek spływy tj. Prostynia – Drawno -19 km. Kąpiele słoneczne i nie tylko  oraz dzika Drawa  pozwoliły w pełni ocenić piękno Drawieńskiego Parku Narodowego. Mieliśmy okazję podziwiać ujście Starej Drawy, oraz miejsce gdzie obie odnogi łączą się ponownie w jedno koryto. Spływ zakończyliśmy przypływając obok Góry Zamkowej  na jezioro Dubie zwane również jeż. Adamowo w Drawnie. Organizatorzy zamówili  piękną pogodę (temp. 33 °C) więc słoneczko zadbało o odpowiednią opaleniznę. Udar słoneczny nam nie groził, organizatorzy zadbali o kapelusiki dla każdego uczestnika spływu. Wypoczęci  i szczęśliwi o godz. 14.30 udaliśmy  się na teren PE Drawno na potrawy z grilla  przygotowane przez  Anię i Wojtka. Pełni niezapomnianych wrażeń udaliśmy się do swoich miejsc zamieszkania. Uczestnikom spływu pozostały wspomnienia , opalenizna, zdjęcia oraz nadzieja ,że za rok znów się spotkamy na IX Spływie Solidarności.

Organizatorom tj. Komisji Wydziałowej NSZZ Solidarność Rejonu Dystrybucji Choszczno a szczególnie  Damianowi, Alkowi, Andrzejowi oraz wszystkim, którzy czynnie włączyli się w organizację spływu wielkie słowa podziękowania za wzorową organizację.

Fotorelacja z tego i wcześniejszych spływów

Drawa 2013