Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 10 Grudzień 2019r.

Porozumienie ze Zdroiska z 28.05.2008.przewiduje wypłatę  kwoty 14,5 mln. zł dla pracowników nie posiadających praw do akcji. ( zatrudnili się po komercjalizacji-wrzesień 1993 r.)

Regulamin podziału środków zgodnie z w/w porozumieniem ma sporządzić strona związkowa. Nie da się tego jednak zrobić bez listy pracowników zatrudnionych po komercjalizacji. Nasze kilkakrotne pisma w sprawie udostępnienia tych list nie odniosły spodziewanego efektu. Dlatego KM NSZZ Solidarność Enea wystosowała Ostateczne Wezwanie  do przygotowania i przedstawienia związkom zawodowym listy osób, które zgodnie z porozumieniem ze Zdroiska mogą być uprawnione do uzyskania jednorazowego świadczenia pieniężnego wynikającego z treści w/w porozumienia. Lista Pracowników powinna być przedstawiona w rozbiciu na grupy stażowe, tak, by można było określić przypadającą poszczególnym uprawnionym indywidualnej część ustalonej kwoty. Nie wywiązywanie się z  zawartego porozumienia przez Enea S.A uniemożliwia dochodzenia swoich praw w postępowaniach Sądowych. Dotychczasowe postępowanie pracodawcy uniemożliwia wywiązanie się przez stronę związkową z zapisów porozumienia dotyczących przygotowania sposobu rozdziału 14,5 mln. zł.

Pełna treść ostatecznego oezwania.

Odp.Zarządu S.A.na ostateczne wezwanie z 21.08.2014

Więcej w temacie Por.Zdroisk