Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 10 Grudzień 2019r.

W Centrali Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. spotkali się członkowie Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. Po przyjęciu programu zebrania przystąpiono do jego realizacji. Tematy poruszane podczas zebrania KP:

1.Protokół z 27 maja 2014. Zebrani wysłuchali i przyjęli protokół z ostatniego zebrania Komisji.

2.Przyjęcia członków. W szeregi naszej organizacji stosowną uchwałą przyjęto kolejne 2 osoby.

3.Sprawozdanie z działalności. Członkowie Prezydium KP zdali relację z wydarzeń jakie miały miejsce od ostatniego zebrania Komisji.

4.Społeczna Inspekcja Pracy (SIP). We wrześniu odbędą się wybory SIP w Operatorze. Przedstawiono proponowaną strukturę SIP w GK Enea. Uchwała w/s  kandydata KP Gorzów Wlkp. na Zakładowego SIP zostanie podjęta po wyborze SIP w Rejonach Dystrybucji.

5. Grupowe ubezpieczenia. W listopadzie 2014 kończy się okres na jaki zostało zawarte ubezpieczenie typu P dla Pracowników GK Enea. Pracodawca rozpoczął przygotowania do przetargu na grupowe ubezpieczenie na kolejne trzy lata. O tym temacie będziemy jeszcze rozmawiać po zakończeniu procedury przetargowej.

6. Tabela płac zasadniczych w Enea Centrum ( EC). Część pracowników, którzy przeszli do EC nie mieści się w tabeli płac zasadniczych( płaca minimalna). Prezydium Komisji Międzyzakładowej (KM) NSZZ Solidarność Enea podjęło już działania mające na celu przywrócenie stanu zgodnego z prawem.

7.Budżety Oddziałów Dystrybucji w Operatorze. Przew. KP zdał relację z trzech spotkań w Operatorze dotyczących ustalenia budżetów komórek organizacyjnych. Zakończyły się one przejęciem propozycji pracodawcy. Członkowie KP zapoznali się z uzgodnionym budżetem dla OD Gorzów Wlkp.

8.Składki związkowe. Powstanie CUW spowodowało zamieszanie związane z potrącaniem i przelewaniem składek związkowych. Komisja zapoznała się z ustaleniami jakie w tym temacie zapadły na Prezydium KM.

9.Wybory samorządowe. Zarząd Regionu Gorzów Wlkp. NSZZ Solidarność tworzy listy wyborcze do samorządów. Osoby chętne do działalności w samorządach mogą się zgłaszać do siedzib związku.

10.Sytauacja w spółkach GK Enea. Przedstawiciele Energobudu oraz BHU zapoznali członków KP z  sytuacją w tych spółkach. W Energobudzie od sierpnia chcę się zabrać  kierowcom dodatek za prowadzenie, oraz nie stosuje się zasad związanych z pracą w godzinach nadliczbowych. Dodatkowo występują problemy w zaopatrzeniu w środki czystości. Temat przekazano Prezydium KM.

11.Zapomogi. Trzem członkom naszej organizacji, którzy znaleźli się w ciężkiej sytuacji życiowej udzielono zapomóg losowych.

12.Turniej Solidarności w piłce nożnej. 30.08.2014 odbędzie się XXII edycja naszego turnieju. Drużyny można  zgłaszać do Sekretarza KP.( szersza informacja w tym temacie na naszej stronie: Menu-Organizowane przez nas imprezy.)

13. Sytuacja w związku. Członkowie KP z niepokojem obserwują jak łamanie prawa przez pracodawców w Enea, nie spotyka się z należytą reakcją Komisji Międzyzakładowej, która ma koordynować działania mające na celu zmuszenie Zarządów do respektowania zawartych wcześniej porozumień. Na następne posiedzenie KP ma zostać zaproszone Prezydium KM.

Ostatnie posiedzenie KP