Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 10 Grudzień 2019r.

Sierpień jest w Polsce miesiącem pielgrzymkowym, dlatego Pracownicy  Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. wraz z rodzinami, od wielu już lat pielgrzymują do Cudownego Obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej. Nie inaczej było też w tym roku. Swoje pielgrzymowanie zaczynaliśmy od błogosławieństwa Naszego Duszpasterza Jarosława Zagozdy, oraz wizyty w Świebodzinie  pod Figura Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata.(33metrowa największa na świecie figura Chrystusa). Nasze pielgrzymowanie wykorzystujemy do poznawanie pięknych zakątków, nie tylko naszego kraju. W tym roku miejscem wypadowym do poznawania uroków Dolnego Śląska była Szczytna koło Kłodzka –Ośrodek Wypoczynkowy „Pod Skałką”. Podczas tegorocznej Pielgrzymki mieliśmy okazję poznać:-Lubiąż: Opactwo Cystersów (jeden z największych zabytków tej klasy w Europie, będący jednocześnie największym opactwem cysterskim na świecie, nazywany arcydziełem śląskiego baroku).                          -Kłodzko: Twierdza Kłodzk (imponująca pruska forteca  z jej pomostu widokowego roztacza się wspaniały widok na miasto i okolice , twierdza znana między innymi z 23 odcinka Czterech Pancernych). Podziwialiśmy też przepiękną Starówkę.-Kletno – Jaskinia Niedźwiedzia (poza Tatrami największa i najpiękniejsza w Polsce, ok. 3 km korytarzy, złoża kości zwierząt jaskiniowych m.in. Niedźwiedzia, wielkie bogactwo fantastycznych form naciekowych). -Międzygórze: wodospad Wilczki (największy i najwyższy wodospad w Masywie Śnieżnika, a także drugi co do wielkości w Polskiej części Sudetów),  Sanktuarium Matki Boskiej Śnieżnej na Górze Iglicznej (845 m n.p.m.)  - Cudowna figurka Matki Boskiej Śnieżnej ( jedno z najbardziej znanych miejsc pielgrzymkowych na Dolnym Śląsku). -Złoty Stok: Kopalnia Złota (sztolnia Gertruda z tajemniczym Chodnikiem Śmierci, Sztolnia Czarnej z jedynym w Polsce podziemnym wodospadem, Muzeum Minerałów, Mennica).  Po Czeskiej stronie zwiedziliśmy: -Broumov: Broumovskě Stěny – Hvězda (malownicze grupy skalne m.in. Skalny Teatr tworzące niezwykłe skalne miasto).Stylowe drewniane schronisko, barokowa Kaplica Matki Bożej Śnieżnej (wykonana z piaskowca, w rzucie poziomym ma kształt pięcioramiennej). Rynek, kolumna maryjna z 1706 roku, bogato dekorowane empirowe domy z XIX w., cmentarny kościółek NMP (najstarszy drewniany kościółek Czech, zbudowany w XIV w. ) , barokowy kompleks klasztorny św. Wacława. Browar Opat - jeden z najstarszych klasztornych browarów w Czechach (mieliśmy też okazję zdegustować piwo pochodzące  z tego browaru). W Sztytnej  wspólnie świętowaliśmy też  nasze branżowe święto-Dzień Energetyka.

W sobotę 16.08.2014 r. rozpoczęliśmy udział w XXIX Pielgrzymce Energetyków do Częstochowy. Po przywitaniu się z Cudownym Obrazem w Kaplicy Matki Bożej, wzięliśmy udział we wspólnej mszy świętej, Energetycznej Drodze Krzyżowej, Apelu Jasnogórskim oraz nocnym czuwaniu przed Obrazem MB.

Centralna Msza św. dla energetyków, elektryków i elektroników rozpoczęła się o godz. 11.00 w niedzielę, 17 sierpnia na jasnogórskim Szczycie. Eucharystii przewodniczył bp Jan Sobiło, biskup pomocniczy diecezji charkowsko-zaporoskiej na Ukrainie. Oprawę muzyczną liturgii przygotował zespół „Res Musica” z Gryfina. Wcześniej pielgrzymi przeszli na Jasną Górę w pochodzie spod Archikatedry Częstochowskiej.

Tradycyjnie na wspólną modlitwę przybyli czynni zawodowo pracownicy, ich koledzy emeryci i renciści. Na jasnogórskie uroczystości przybyła również delegacja energetyków lwowskich . Tegoroczna Pielgrzymka odbyła się  pod hasłem: „Otwórzcie drzwi Chrystusowi”.

„Przybyliście tu zatroskani o los polskiej energetyki i miejsca pracy. Bogu, przez ręce Matki Najświętszej, pragniecie zawierzyć swoją przyszłość z wiarą i nadzieją, że w waszej pracy i w życiu osobistym będzie wam towarzyszyć Boże błogosławieństwo – powiedział witając wiernych o. Mieczysław Polak -podprzeor Jasnej Góry - Niech Maryja będzie wam Matką przez całe życie, byście mogli kiedyś, tak jak wasz patron św. Maksymilian Maria Kolbe, cieszyć się oglądaniem Jej chwały w Niebie”.

„Stajemy przed Tronem naszej Matki i Królowej, aby wyprosić, wybłagać dar pokoju na świecie, aby wyprosić dar pokoju na Ukrainie i wszędzie tam, gdzie cierpi człowiek, i to światło niech idzie z Jasnej Góry. Jasna Góra jest pełna światła – podkreślił bp Jan Sobiło - Niech to światło, które przechodzi przez serce każdego z was drodzy energetycy, elektrycy, elektronicy, niech dochodzi do wielu serc. Polecam wszystkich bliskich waszych, przyjaciół, znajomych, proszę o dobre zdrowie, o pokój w sercu”.

Bp Jan Sobiło poświęcił też krzyż dla Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Bydgoszcz a Akt Zawierzenia Energetyków, Elektryków i Elektroników odczytał  Członek Zarządu Enea Operator-Jakub Kamyk.

W uroczystościach na Jasnej Górze uczestniczyło około czterech tysięcy pielgrzymów z Polski i Ukrainy  ( w tym 53 z OD Gorzów Wlkp.). Energetyków reprezentowały poczty sztandarowe , wśród których nie mogło zabraknąć Naszego. Kolejna Pielgrzymka przeszła do historii , pozostały wspomnienia ,zdjęcia oraz oczekiwanie na jubileuszową XXX Pielgrzymkę  w 2015 r.

Zdjęcia z części turystycznej.

Część turystyczna -Czechy

Zdjęcia z części Pielgrzymkowej