Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 12 Grudzień 2019r.

W siedzibie związku przy ul. Borowskiego w Gorzowie Wlkp. spotkali się członkowie Gorzowskiego Zarządu Regionu NSZZ Solidarność. Tematyka obrad:

1.Odczytano i przyjęto protokół z ostatniego  posiedzenia ZRG (24.06.2014)

2.Prezydium zapoznało członków ZR z wydarzeniami jakie będą miały miejsce w najbliższym czasie:

-27-28.08.2014 w Gdańsku będzie obradowała Komisja Krajowa NSZZ Solidarność.

-31.08.2014 -34 rocznica powstania NSZZ Solidarność. Przedstawiono harmonogram obchodów rocznicy w Gorzowie Wlkp.

-9.09.2014 Pikieta przed siedzibą LIDLA w Janikowie k/Tarnowa Podgórnego.( ciąg dalszy prowadzonej od początku roku akcji protestacyjnej, w związku ze zwolnieniem Przewodniczącej NSZZ Solidarność LIDL).

3.Sytuacja w zakładach pracy Naszego Regionu. Przedstawiciele: PPHU Drewit, Enei, Szpitala w Kostrzynie, Sanepidu, Szpitala w Międzyrzeczu zdali relację z sytuacji panującej w ich zakładach. Sytuacja ta najogólniej mówiąc jest zła albo bardzo zła. Ogranicza się zatrudnienie, nie respektuje się wyroków sadowych, dyskryminuje się działaczy i członków związku.

4. Wykreślenie z rejestru organizacji. Stosowną uchwałą wykreślono dwie organizacje zakładowe, które zaniechały działalności.

5.Szkolenia związkowe. W najbliższym czasie odbędą się szkolenia ogólnozwiązkowe, oraz dla Społecznych Inspektorów Pracy.(szczegóły na stronie internetowej ZR Gorzów Wlkp.)

6.Podsumowanie akcji LATO 2014( wypoczynku zorganizowanego przez ZRG w Niechorzu i Karpaczu).

7.Konkurs na najaktywniejszego Społecznego Inspektora Pracy w Regionie Gorzowskim. Do Prezydium można zgłaszać kandydatury do tego zaszczytnego tytułu.

8. Wybory samorządowe. Podjęto uchwałę upoważniająca Prezydium do utworzenia i zarejestrowania komitetu wyborczego o nazwie Komitet Obywatelski Solidarność. Osoby chętne do kandydowania do władz samorządowych mogą się zgłaszać do Prezydium ZRG.

9. Sprawy różne:

-Zasłużeni dla NSZZ Solidarność. Komisja Krajowa pozytywnie zaopiniowała wnioski złożone przez ZRG.

-Komisja Rewizyjna. Do dziś KR się nie ukonstytuowała. Prezydium spowoduje, że sprawa zostanie załatwiona we wrześniu.

Wcześniejsze posiedzenia ZRG