Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 12 Grudzień 2019r.

Sensacyjnym zwycięstwem Bartosza Zmarzlika zakończyło się Grand Prix Polski, które rozegrano na torze w Gorzowie Wlkp. Na podium stanęli również Matej Zagar i Krzysztof Kasprzak.( wszyscy Stal Gorzów Wlkp.)

Dla Bartosza Zmarzlika to największy sukces w dotychczasowej karierze. 19-latek po raz trzeci startował z dziką kartą w Grand Prix Polski w Gorzowie i po raz drugi stanął na podium. Przypomnijmy, że w swoim debiutanckim występie Zmarzlik zajął trzecie miejsce. Wychowanek Stali Gorzów w sobotnich zawodach imponował szybkością i dobrymi startami.  Grand Prix Polski pechowo zakończyło się dla Nielsa Kristiana Iversena i Grega Hancocka. Obaj zawodnicy zanotowali groźny upadek w czternastym wyścigu. Iversena pociągnęło na wyjściu z pierwszego łuku i wpadł w jadącego pod bandą Amerykanina. Ręka Hancocka znalazła się pomiędzy błotnikiem a tylnym kołem motocykla Duńczyka. Po pierwszych badaniach u "Grina" stwierdzono złamanie kości środkowego palca u lewej ręki, a u "PUK-a" uraz więzadeł w lewym kolanie. Obaj zostali odwiezieni do szpitala.

W sobotę na torze w Gorzowie rywalizowało aż pięciu reprezentantów Polski. Nie mogą zaliczyć oni swoich występów do udanych. Jarosław Hampel w pięciu biegach nie zdobył żadnego punktu. "Mały" może mówić o sporym pechu, gdyż w swoim ostatnim biegu zanotował defekt na prowadzeniu na ostatnim kółku. Z kolei Adrian Cyfer i Łukasz Kaczmarek zdobyli po dwa punkty.

Podczas GP w Gorzowie Wlkp. odbyła się miła uroczystość pożegnania T. Golloba z całym cyklem, w którym przez wiele lat rywalizował o tytuł najlepszego żużlowca globu, a upragniony, złoty medal wywalczył w 2010 roku startując właśnie wówczas w barwach gorzowskiej Stali. Wcześniej 26.08.2014 odsłonięto pamiątkową tablicę  z brązu z odciskiem dłoni Tomasza Golloba. Umieszczono ją na stadionie im. Edwarda Jancarza na trybunie przeciwległej do startu. W ten sposób Stal Gorzów chciała uhonorować naszego mistrza za jego zasługi na rzecz polskiego i gorzowskiego speedwaya.

WYNIKI GRAND PRIX POLSKI W GORZOWIE:

1. Bartosz Zmarzlik (Polska) - 1. miejsce w finale, 17 (3,2,1,3,2,3,3), 2. Matej Zagar (Słowenia) - 2. miejsce w finale, 16 (3,0,2,3,3,3,2), 3. Krzysztof Kasprzak (Polska) - 3. miejsce w finale, 15 (3,3,2,3,2,2,1), 4. Michael Jepsen Jensen (Dania) 14 (2,1,3,3,3,2,0), 5. Kenneth Bjerre (Dania) 10 (1,3,3,0,2,1), 6. Greg Hancock (USA) 9 (3,3,3,u/-,-,-), 7. Chris Holder (Australia) 9 (1,2,1,2,3,0), 8. Troy Batchelor (Australia) 9 (1,2,2,2,1,1), 9. Nicki Pedersen (Dania) 7 (2,3,0,2,w), 10. Niels Kristian Iversen (Dania) 6 (2,1,3,w,-), 11. Chris Harris (Wielka Brytania) 6 (2,0,0,2,2), 12. Fredrik Lindgren (Szwecja) 6 (1,2,2,1,0), 13. Martin Smolinski (Niemcy) 5 (0,1,1,0,3), 14. Andreas Jonsson (Szwecja) 4 (0,1,1,1,1), 15. Adrian Cyfer (Polska) 2 (0,d,0,1,1), 16. Łukasz Kaczmarek (Polska) 2 (1,1,0), 17. Jarosław Hampel (Polska) 0 (0,0,0,0,0).

KLASYFIKACJA PO 9. RUNDZIE: 1. Hancock - 112 pkt, 2. Woffinden - 98 pkt, 3. Pedersen - 93, 4. Kasprzak - 92, 5. Zagar - 91 pkt, 6. Iversen - 87 pkt, 7. Ward - 75 pkt, 8. Holder - 70 pkt, 9. Lindgren - 69, 10. Batchelor - 66 pkt, 11. Smolinski - 64, 12. Hampel - 63 pkt, 13. Bjerre - 60 pkt, 14. Jonsson - 59 pkt, 15. Harris - 35.

Filmik z biegu finałowego

Więcej zdjęć