Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 08 Grudzień 2019r.

Wojewódzkie uroczystości rocznicowe związane z 96 rocznicą Odzyskania Niepodległości odbyły się  w Gorzowie Wlkp. W kościele katedralnym odprawiona została msza święta w intencji Ojczyzny. W uroczystej liturgii uczestniczyli: księża z Gorzowskich Parafii , w tym Ks. Witold Andrzejewski Kapelan Gorzowskiej Solidarności, Parlamentarzyści Lubuscy, Wadze Wojewódzkie i Miejskie, Poczty Sztandarowe ( nasz poczet też był obecny), oraz licznie przybyli Lubuszanie. Homilię podczas mszy wygłosił ks. Stefan Regmunt biskup Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej. Na zakończenie homilii ks. bp. S. Regmunt przypomniał „Dekalog Polaka” Zofii Kossak-Szczuckiej:

Jam jest Polską, Ojczyzną twoją, ziemią Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czymś jest, po Bogu mnie zawdzięczasz.

1. Nie będziesz miał ukochania ziemskiego nade mnie.

2. Nie będziesz wzywał imienia Polski dla własnej chwały, kariery albo nagrody.

3. Pamiętaj, abyś Polsce oddał bez wahania majątek, szczęście osobiste i życie.

4. Czcij Polskę, Ojczyznę twoją, jak matkę rodzoną.

5. Z wrogami Polski walcz wytrwale do ostatniego tchu, do ostatniej kropli krwi w żyłach twoich.

6. Walcz z własnym wygodnictwem i tchórzostwem. Pamiętaj, że tchórz nie może być Polakiem.

7. Bądź bez litości dla zdrajców imienia polskiego.

8. Zawsze i wszędzie śmiało stwierdzaj, że jesteś Polakiem.

9. Nie dopuść, by wątpiono w Polskę.

10. Nie pozwól, by ubliżano Polsce, poniżając Jej wielkość i Jej zasługi, Jej dorobek i Majestat.

Będziesz miłował Polskę pierwszą po Bogu miłością. Będziesz Ją miłował więcej niż siebie samego.

Druga część uroczystości odbyła się na Skwerze Wolności przy pomniku Józefa Piłsudskiego

Podczas uroczystości na Skwerze  odbył się  apel pamięci . Salwą honorową oddano hołd poległym w walce o wolną Polskę.  Delegacje złożyły wiązanki kwiatów przy pomniku  Marszałka Józefa Piłsudskiego. Delegacja Zarządy Regionu Gorzów Wlkp. również złożyła wiązankę. Na zakończenie uroczystości Wojewoda lubuski Jerzy Ostrouch wspólnie z dziećmi rozwiązali siatkę i wypuścili w niebo biało czerwone baloniki.

Pogoda dopisała więc można było skorzystać też z atrakcji przygotowanych przez  organizatorów uroczystych obchodów. Pokaz musztry paradnej, Kunszt i sprawność kawalerzystów, pokazy sprzętu wojskowego(czołg leopard i transporter rosomak) to tylko niektóre z atrakcji z których można było skorzystać. Kto nie był niech żałuje.

Do zobaczenia za rok.