Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.

Już po raz trzeci sympatycy kajakarstwa z Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. spotkali się w Drawnie by wspólnie przeżyć wielką przygodę związaną  z uczestnictwem w spływie i pokonaniem trasy ,którą w latach 1955-67 wielokrotnie przebywał ksiądz  Karol Wojtyła późniejszy Papież Jan Paweł II.

Spływ rozpoczęliśmy z rana 9 sierpnia w Drawnie .Do pokonania w ciągu dwóch dni mieliśmy około 40 kilometrowy odcinek. Pierwszy etap tak zwana „próba sił „ liczył  25 km i kończył się w widłach Drawy i Korytnicy w samym sercu Drawieńskiego Parku Narodowego. Po drodze mogliśmy podziwiać wspaniałe widoki, wysokie brzegi (Drawa zaliczana jest do rzek górskich).Obserwacje musiały trwać bardzo krótko –szybki nurt oraz bardzo duża liczba powalonych drzew zmuszały do bieżącego analizowania wariantu pokonywania danego odcinka. Chwila nieuwagi kosztowała wywrotkę i wszystkie przygody z tym związane. Wielu uczestników spływu zaliczyło tą nieplanowaną kąpiel. No ale cóż –„Jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz”. Po drodze spalone kalorie można było uzupełnić spożywając tradycyjna grochówkę z wkładka  podczas przerwy na polu biwakowym Binduga k. Barnimia. Po dotarciu na leśny biwak  trzeba było sobie zapewnić lokum do spania tj. rozbić namiot , przebrać się w suchą odzież. Po chwili odpoczynku wszyscy uczestnicy spływu spotkali się przy ognisku by przy potrawach z grilla i nie tylko nabrać sił na dalszą część spływu. Uczestnicy spływu ,którzy po raz pierwszy mieli okazję uczestniczyć w takie imprezie przeżyli tradycyjny chrzest –czyli obcięcie ogona szura lądowego. Do obcinki służyło wiosło. Ból związany z  utratą ogona zminimalizowano poprzez podanie środka znieczulającego. Mimo bardzo wyczerpującego dnia wspólna zabawa i śpiewy trwały do późnego wieczora.

Pobudką i wspólnym śniadaniem rozpoczęliśmy drugi dzień spływu. Po spakowaniu namiotów udaliśmy się na drugi łatwiejszy odcinek  naszej wędrówki (około 15 km). Nurt Drawy nadal szybki jednak koryto już szersze i nie było tyle powalonych drzew .Wywrotek też było mniej bo i umiejętności większe-procentowało doświadczenie zdobyte w dniu poprzednim. Można było się skupić na podziwianiu wspaniałych widoków.Około godz 15.00 dotarliśmy do kresu naszej wędrówki tj. do Elektrowni Wodnej –Kamienna .Elektrownia ta powstała w 1899 roku jako jedna z trzech pierwszych takich elektrowni na świecie i działa nieprzerwanie od czasu budowy do dnia dzisiejszego. Po zwiedzeniu elektrowni , posileniu się i krótkim odpoczynku autokarem udaliśmy się do Drawna skąd pełni wrażeń udaliśmy się do swoich miejsc zamieszkania. Niektórzy już umawiali się na kolejny spływ za rok.

Organizatorom tj. Komisji Wydziałowej NSZZ Solidarność Rejonu Dystrybucji Choszczno serdeczne podziękowania za wspaniałą organizację. Szczególne podziękowania dla kolegów :-Aleksandra Dementiewa i Waldemara Ziółkowskiego.

Wiecej zdjęć-Menu-galeria zdjęć-sport i rekreacja.

Filmiki -Menu-Pliki wideo.