Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 12 Grudzień 2019r.
3.12.2014 O problemach Energetyków w GIP
Dodano: 3 Grudzień 2014r. 19:20

Na wniosek Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”, w Warszawie 3 grudnia 2014r. odbyło się, w Państwowej Inspekcji Pracy robocze spotkanie przedstawicieli SGiE NSZZ „Solidarność” z przedstawicielami Głównego Inspektora Pracy. Głównymi tematami spotkania, są skargi od Społecznych Inspektorów Pracy, oraz skargi pracowników jakie docierają do związków zawodowych w sektorze energetycznym. W dyskusji strony ustaliły, że należy dokonać weryfikacji obecnego stanu procesów restrukturyzacyjnych i ich wpływu na stan bezpieczeństwa i higieny pracy. Uzgodniono również, że strony powołają grupę roboczą, która rozpocznie prace mające za zadanie przygotowanie propozycji zmian w prawie energetycznym. Potrzebne są wspólne doświadczenia, ale jak podkreślali przedstawiciele Państwowej Inspekcji Pracy, muszą być poparte dowodami, które jednoznacznie wskażą obszar nieprawidłowości, które stwarzają zagrożenia dla pracowników energetyki.
W spotkaniu udział wzięli ze strony Państwowej Inspekcji Pracy:
1. Leszek Zając - Z-ca Głównego Inspektora Pracy.
2. Halina Tuliwn - Dyrektor Departamentu Prawnego.
3. Krzysztof Popielski Z-ca Dyrektora Departamentu Nadzoru nad Warunkami Pracy.
4. Jacek Czech - Krajowy Koordynator ds. Energetyki.
Sekretariat Górnictwa i Energetyki reprezentowali:
1. Kazimierz Grajcarek - Przewodniczący Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”.
2. Roman Rutkowski - Przewodniczący Krajowej Sekcji Energetyki NSZZ „Solidarność”.
3. Barbara Stefaniak Gnyp – Przedstawiciel Prawny Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”.
4. Jarek Sykuła - członek NSZZ „Solidarność” w Polskiej Grupie Energetycznej Łódź Teren
5. Wojciech Asterski - EDF Przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” Zespół Elektrociepłowni Wrocławskich.