Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.

Już po raz 23 energetycy z całej Polski udali się na Jasną Górę by wspólnie pomodlić się u stóp Czarnej Madonny. W tej grupie nie mogło oczywiście zabraknąć  energetycznej rodziny z Gorzowa Wlkp.

Swoje pielgrzymowanie rozpoczęliśmy od części turystycznej czyli od wyprawy do Szwajcarii Czeskiej gdzie z tratwy flisackiej mogliśmy podziwiać wąwóz rzeki Kamienice oraz największy naturalny most skalny w Europie- Pravcicka Brana.

Następnie udaliśmy się do Szwajcarii Saksońskiej gdzie mogliśmy podziwiać wspaniałe widoki na przełom Łaby  z Twierdzy Konigstein .Drezno to następny etap turystycznej części pielgrzymki. Mogliśmy tu podziwiać Zespół Pałacowy Zwinger, galerię dawnych mistrzów, skarbiec, zbrojownię, muzeum porcelany.

Właściwe pielgrzymowanie zaczęliśmy od wizyty w Sanktuarium Maryjnym w  Wambierzycach prawdziwej perły wśród zabytków Ziemi Kłodzkiej oraz wizyty w jednym z najstarszych sanktuariów  w Bardzie Śląskim. Przeżyliśmy wtedy załamanie pogody.W tym czasie na Śląsku Opolskim przechodziły trąby powietrzne. Niestety pogoda nie poprawiła się podczas wizyty w następnym sanktuarium na Górze świętej Anny. Z nadzieją na poprawę pogody udaliśmy się do głównego celu naszego pielgrzymowania tj. Częstochowy. Poranek 17 sierpnia przywitał nas kapuśniaczkiem. Pełni obaw udaliśmy się na miejsce zbiórki tj. na plac przed Archikatedrą. Spotkaliśmy się tam z innymi pielgrzymami z Gorzowa ,którzy również dotarli do Częstochowy. Wspólnie z pozostałymi pielgrzymami Alejami NMP udaliśmy się na Jasna Górę. Im bliżej byliśmy szczytu Jasnogórskiego tym pogoda była łaskawsza . Podczas uroczystej Sumy pojawiło się nawet słońce. Po tej uczcie duchowej z „naładowanymi akumulatorami” udaliśmy się w drogę powrotną do Gorzowa gdzie dotarliśmy około północy i tym samym zakończyliśmy tegoroczna pielgrzymkę.

Więcej zdjęć-Galeria zdjęć-Polskie Pielgrzymki.Wycieczki zagraniczne,Pliki wideo