Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.

W Warszawie odbyła się Ogólnopolska Manifestacja pod hasłami „Godna Praca” „Godna Emerytura”. Organizatorem manifestacji była  Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”. Manifestacji nie poparły inne związki dlatego Solidarność szła sama a mimo to w manifestacji wzięło udział około 40 tys.uczestników. Wyjazd Gorzowskiej Solidarności organizował Zarząd Regionu Gorzów. W dniu 28.08.2008r. o godz. 23.00 z pod Zarządu Regionu wyruszyły 2 autokary . Grupa składała się z przedstawicieli: Naszej firmy tz. ENEA Operator –Gorzów , EC-Gorzów , gorzowskiej oświaty, służby zdrowia, choszczeńskiej Solidarności i Lubiechni Wielkiej  oraz emerytów

Po całonocnej  jeździe o godz. 11.30 nasza grupa manifestantów  zajęła swoje miejsce na Placu. Piłsudskiego w Warszawie . Po wysłuchaniu przemówień  przew. Komisji Krajowej  NSZZ „S” Janusza Śniadka, przew. Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „S” -Kazimierza Grajcarka oraz pozostałych zaproszonych gości  uformowano  kolumnę manifestantów ,która udała się w Ministerstwo Pracy  ,a następnie pod Belweder. O wielkości manifestacji niech świadczy fakt ,że wypełniony po brzegi Plac Piłsudskiego  pierwsi manifestanci upuszczali  o godz.12.30 a ostatni o godz.15.00.

Przemarsz  ulicami Warszawy  przebiegał spokojnie ,wszechobecne media nie doczekały się ekscesów ,które tak chętnie pokazują.. Pogoda nie rozpieszczała  manifestantów-z małymi przerwami padał deszcz i wiał silny wiatr. Na pożegnanie  przez Warszawę  przeszła ulewa ,która nie oszczędziła manifestantów. I tak wszyscy przemoczeni wracali do swoich autokarów by nad ranem 30 sierpnia dotrzeć do Gorzowa.

Więcej -kliknij tutaj

Więcej zdjęć -Menu-Galeria Zdjęć-Pikiety i manifestacje.