Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 26 Luty 2021r.
25.10.2016 Obradował ZR Gorzów NSZZ Solidarność
Dodano: 28 Październik 2016r. 18:06

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. odbyło się posiedzenie Zarządu Regionu Gorzowskiej Solidarności.

Na zaproszenie Przewodniczącego Waldemara  Rusakiewicza w spotkaniu udział wzięli: – Poseł Jarosław Porwich i Lubuski Kurator Oświaty Ewa Rawa. Poseł Jarosław Porwich omówił najważniejsze sprawy dotyczące zmian w ustawie o związkach zawodowych , odmrożeniu odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, a także swoją działalność mającą na celu wprowadzeniu do ustawy emerytalnej możliwości przejścia na emeryturę po przepracowaniu 35 lat pracy przez kobiety i 40 lat przez mężczyzn. Lubuska Kurator Oświaty i Wychowania  Ewa Rawa przedstawiła plany reformy w oświacie, które mają obowiązywać od 1 września 2017 roku.

W kolejnych punktach posiedzenia mówiono o współpracy  polsko – niemieckiej w ramach Międzyregionalnej Rady Związków Zawodowych Viadrina, programie obchodów 35. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, rozwoju związku, ograniczeniu handlu w niedziele, posiedzeniu Komisji Krajowej w Jeleniej Górze. Ustalono, że następne posiedzenie Zarządu Regionu odbędzie się 29 listopada po Krajowym Zjeździe Delegatów, które odbędzie się w Płocku w dniach 23-24 listopada.

Wcześniejsze posiedzenia ZRG