Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.

Do 6,6 tys. złotych wzrośnie od przyszłego roku kwota wolna od podatku. Podniesienie progu dotyczy  tylko tych zarabiających najmniej, których dochody nie przekraczają 916 zł miesięcznie.Sejm przyjął poprawki senatu i przegłosował nowelizację ustawy dotyczącej PIT, CIT i Ordynacji podatkowej. Najważniejsze zmiany dotyczą nowych regulacji wolnej kwoty od podatku. Nie zapłacą go ci, którzy rocznie zarabiają 6,6 tys. zł - właśnie tyle wynosi nowy próg. To nie wszystkie zmiany. W przypadku osób zarabiających od 6,6 tys. do 11 tys. złotych rocznie, kwota wolna od podatku będzie się stopniowo zmniejszać. Dla osób, których dochody wynoszą od 11 do 85 tys. zł rocznie, kwota wolna od podatku nie zmieni się i wynosi 3091 zł. Stopniowo zmniejszać będzie się też kwota wolna od podatku dla tych, których zarobki mieszczą się w przedziale 85 tys. - 127 tys. złotych rocznie. Na żadne ulgi nie będą mogli liczyć pracownicy zarabiający powyżej 127 tys. zł - dla nich zniesiono kwotę wolną od podatku. Za przyjęciem nowelizacji opowiedziało się 221 posłów, 182 było przeciw, a 16 wstrzymało się od głosu. Resort finansów obliczył, że zmiana będzie kosztować budżet państwa około miliard złotych.

Ministerstwo Finansów ocenia, że na podwyższeniu kwoty wolnej od podatku dochodowego (PIT) zyska od 2017 roku ponad 3 miliony podatników. Między innymi pracownicy, renciści, emeryci i studenci.

Jak będzie działać mechanizm kwoty wolnej

Osoby zarabiające 6.600 zł rocznie lub mniej nie zapłacą podatku dochodowego.Dla podatników zarabiających więcej niż 6.600 zł a mniej niż 11 tys. zł rocznie, kwota wolna będzie stopniowo zmniejszać się do dzisiejszego poziomu 3091 zł.

Podatnicy, którzy osiągają dochód pomiędzy 11 tys. zł a 85.528 zł rocznie będą opodatkowani na dotychczasowych zasadach, z kwotą wolną wynoszącą 3091 PLN.

Powyżej dochodu 85.528 zł rocznie kwota wolna ulegnie stopniowemu zmniejszeniu, zaś podatnicy zarabiający więcej niż 127 tys. zł nie będą mieli kwoty wolnej.