Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.
5.12.2016 Spotkanie zespołu ds. ZUZP
Dodano: 5 Grudzień 2016r. 18:19

W Poznaniu spotkał się zespół do spraw ZUZP. Tematy poruszane podczas spotkania:

1.Protokuł dodatkowy nr 36 do ZUZP Enea S.A. Aktualizacja nazewnictwa spółek w załączniku nr 10.do ZUZP oraz definicja Trybu Układowego w słowniku pojęć. Uzgodniono treść w/w protokołu.

2.Taryfa pracownicza. Rozliczanie energii elektrycznej  i korzystanie z taryfy pracowniczej w ramach wspólnot mieszkaniowych tworzących  grupy zakupowe energii elektrycznej. Pracodawca zdiagnozuje temat i zaproponuje treść interpretacji w tym zakresie .

3.Praca w nadgodzinach w niedzielę i dni wolne.  NSZZ Solidarność zaproponował  treść interpretacji regulującej zasady oddawania dnia wolnego za pracę w niedzielę i dni wolne. Interpretacja  nie znalazła akceptacji pracodawcy. Podobno zapisy są jasno zapisane i nie trzeba ich interpretować. Po dłuższej dyskusji strona pracodawcy zauważyła problem, i na następne spotkanie zaproponuje interpretację w tym zakresie.

4.Odprawa emerytalna. Wzorem nagrody na Dzień Energetyka i Premii Świątecznej strona związkowa zaproponowała ujednolicenie wysokości odprawy emerytalnej w GK Enea. Zmiana ustawowego wieku emerytalnego wymaga okresu przejściowego dla Pracowników, którzy chcieliby skorzystać z odprawy emerytalnej. Pracodawca woli poczekać do X 2017 r. czyli wejścia w życie obniżonego wieku emerytalnego.

5. Do interpretacji nr 8  do ZUZP strona związkowa zaproponowała dopisanie Święta Trzech Króli.

Korzystając z okazji spotkania z przedstawicielami Enea S.A. strona społeczna poruszyła tematy nie związane z ZUZP:

1.Uzgodnienie czasu pracy w 2017 r. w  Enea. Strona związkowa podpisała i przekazała stosowne uzgodnienie.

2.Strona związkowa zaproponowała rozpoczęcie negocjacji płacowych dotyczących przyrostu płac w 2017 r. jeszcze  w grudniu 2016 r., przed przyjęciem planów ekonomiczno-finansowych. Pracodawca za proponuje termin spotkania w tym temacie, jeszcze w tym roku.

3.Łamanie prawa w Enea Centrum (EC). Pracodawca w EC wypłatę nagrody świątecznej chce sfinalizować z 1 % funduszu nagród wynikającego z ZUZP. Dyrektor E. Skrzyńska sprawdzi tą informację.

Wcześniejsze spotkania zespołu