Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

W Gdańsku w historycznej Sali BHP na ostatnim w tym roku posiedzeniu spotkali się członkowie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK). Oficjalną część obrad rozpoczął burmistrz Suchowoli Michał Matyskiel, który w podziękowaniu za dotychczasową współpracę i przekazał  Komisji Krajowej wykonaną z brązu replikę  pomnika   bł. ks. Jerzego Popiełuszki.(oryginał stoi w centrum Suchowoli).

Następnie zebrani minutą ciszy uczcili pamięć górników, którzy zginęli na miejscu pracy w kopalni Rudna w Polkowicach.

Pozostała tematyka obrad KK:

1. XXXV rocznica wprowadzenia stanu wojennego. KK  przyjęła stanowisko - hołd ofiarom stanu wojennego pozytywnie oceniła ustawę odbierającą wysokie emerytury komunistycznym oprawcom i wezwała do dalszych działań wobec osób zwalczających opozycję i „Solidarność”, oraz zaapelowała o uszanowanie daty 13 grudnia, która jest dniem poświęconym ofiarom stanu wojennego.” Komisja Krajowa przypomina, że 13 grudnia jest dniem, w którym składamy hołd ofiarom stanu wojennego. Dlatego też apelujemy, aby nie wykorzystywać tej daty do bieżącej walki politycznej” – napisano w stanowisku.

2.Tygodnik Solidarność (TS). Nowa szata graficzna, większa objętość, nowe tematy wpłynąć na większą sprzedaż. Każda Komisja Zakładowa powinna zaprenumerować Nasz Tygodnik. Nowym  redaktorem naczelnym została Ewa Zarzycka. Dotychczasowy redaktor Krzysztof  Świątek chce swoją przyszłość wiązać z TV. Godna polecenia jest także nowa strona internetowa TS: http://www.tysol.pl/gdzie można zamawiać elektroniczne wydanie TS.

3. Informacje z prac Prezydium KK i zespołów KK. Odmrożenie odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych, projekt ustawy ograniczającej handel w niedzielę.

4.Informacje z prac Rady Dialogu Społecznego (RDS) i Rady Ochrony Pracy. Przewodniczenie RDS po przedstawicielu strony związkowej (Piotr Duda)  na rok objęła  strona pracodawców i  wskazała na tą funkcję prezydent Konfederacji Lewiatan Henrykę Bochniarz .

5.Ochrona znaku graficznego NSZZ Solidarność. Omówiono działania jakie powinno podjąć Prezydium w celu ochrony naszego logo.

6.Nowelizacja ustawy Prawo Wodne i Prawo Łowieckie. KK przyjęła stanowisko w sprawie proponowanych zmian.

7.Informacja na temat prac sekretariatów branżowych i regionów. Dyskutowano między innymi na temat reformy oświaty i restrukturyzacji górnictwa. W planowanych do likwidacji kopalniach odbywają się masówki i zapowiadane są protesty. W branży energetycznej (Tauron, Enea) nie widać „dobrej zmiany” brak konstruktywnego dialogu kontynuowane są programy likwidacji miejsc pracy. Sygnalizowano to już podczas Krajowego Zjazdu Delegatów w Płocku- przyjmując stanowisko w tej sprawie.

Drugi dzień obrad KK rozpoczął się od krótkiej modlitwy w intencji ofiar stanu wojennego pod Trzema Krzyżami a zakończył się spotkaniem opłatkowym w Sali BHP. W atmosferę świąt wprowadził zebranych Arcybiskup Metropolita Gdański Sławoj Leszek Głódź oraz Chór Sounds of Freedom z Gdyni. Były życzenia, opłatek, wzruszenia, wspomnienia i kolędy, czyli wszystko z czym kojarzą się nam Święta Bożego Narodzenia.

Stanowisko KZD w sprawie sytuacji w energetyce.

Wcześniejsze zebrania KK

Więcej zdjęć