Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

W Elektrociepłowni Gorzów odbyła się III Sesja IX Walnego Zebrania Delegatów NSZZ Solidarność Zarządu Regionu Gorzów Wlkp.(WZD)  W zjeździe uczestniczyło 64 delegatów oraz zaproszeni Goście: ks. Andrzej Szkudlarek Kapelan Gorzowskiej Solidarności, poseł  Jarosław Porwich, dr. Dariusz Rymar Dyrektor Archiwum Państwowego w Gorzowie Wlkp. Minuta ciszy w intencji zmarłych w 2016 r. członków NSZZ Solidarność rozpoczęła spotkanie delegatów. Słowo Boże skierował do zebranych ks. A. Szkudlerek. Pozostałe tematy WZD:

1.Wystąpienie J. Porwicha-przedstawienie tematów jakimi zajmował się w Sejmie nasz były przewodniczący.

2.Referat D.Rymara –tematyka referaty związana była z 35 rocznicą stanu wojennego.

3.Nagroda „Feniks 2015” –dwaj zasłużeni działacze z naszego regionu otrzymali to wyróżnienie-Andrzej Grontkowski, Mariusz Kępiszak.

4.Sprawozdanie z działalności Zarządu Regionu. Przewodniczący Waldemar Rusakiewicz zdał sprawozdanie z działalności, w którym skupił się na najważniejszych wydarzeniach od ostatniego WZD (XII 2015 r.)

5.Sytuacja z zakładach pracy regionu. Przedstawiciele firm: Bordnetze, Enea, Szpital Wojewódzki przedstawili problemy z jakimi borykają się w swoich firmach.

6. Uchwały i stanowiska. WZD przyjął jedną uchwałę dotyczącą ograniczenia kontraktów dla Szpitala Wojewódzkiego, oraz szereg stanowisk dotyczących: -rocznicy stanu wojennego,-reformy oświaty,-siedzib urzędów skarbowych i celnych,-wieku emerytalnego.

7.Sprawy różne. W tym punkcie poruszono tematy związane  z : ograniczeniem handlu w niedzielę, elektroniczną legitymacją członkowską, nową szatą graficzna Tygodnika Solidarność, ochroną znaku graficznego NSZZ Solidarność.

Więcej zdjęć

Wcześniejsze WZD