Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.
20.04.2004-O płacach z Zarządem Enea Operatora.
Dodano: 20 Kwiecień 2009r. 22:24

W Poznaniu spotkały się strony dialogu społecznego w Enea Operator. Przedstawiciele NSZZ Solidarność stwierdzili ,że dzisiejsze spotkanie traktują jako kolejną turę rokowań w prowadzonym sporze zbiorowym wynikającym ze zgłoszonego żądania z dnia 5 marca 2009 i domagają się zgłoszenia tego faktu w Państwowej Inspekcji Pracy w Poznaniu.

W odpowiedzi Zarząd Operatora stwierdził, że nie jest w sporze zbiorowym.

Oceniając postawę Zarządu Operatora przedstawiciele Solidarności stwierdzili ,że Zarząd prowadzi negocjacje w złej wierze. Dowodem na to jest to ,że w prowadzonych od 4 lutego negocjacjach płacowych Zarząd nie przedstawił żadnej propozycji podwyższenia wynagrodzeń ,mimo ,że wynika to z zawartych porozumień. Spowolnienie gospodarcze ,które ma być powodem złamania zawartych porozumiem nie było przeszkoda w przyjęciu od 1 stycznia 2009 podwyżek w wysokości 6,8 % dla członków Zarządu.  W związku z brakiem postępów w prowadzonych rokowaniach przedstawiciele Solidarności zażądali   spisania protokołu rozbieżności a na następne rokowania zgodnie z ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych należy zaprosić mediatora.

Zarząd przedstawił  analizę z przeprowadzonych w 2008 rekrutacji wewnętrznych i zewnętrznych i niektóre z nich ocenił bardzo negatywnie. Lekarstwem mają być zmiany w procedurach rekrutacyjnych ZL -1, które Zarząd zaproponuje w ciągu najbliższego miesiąca.