Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Wtorek, 17 Październik 2017r.
13.10.2017 Obradowała Gorzowska Komisja Podzakładowa.
Dodano: 13 Październik 2017r. 15:05

W siedzibie związku w Centrali Oddziału Dystrybucji Gorzów Wlkp. spotkali się członkowie Komisji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów (KPG) Tematyka obrad:

1. Protokół z ostatniego zebrania KPG. Odczytano i przyjęto protokół z  20.07.2017 r.

2. Przyjęcia członków. Stosowną uchwałą w szeregi naszej organizacji przyjęto kolejne 6 osób.

3. Sprawozdanie z działalności za okres 21.07-12.10.2017 r. K. Gonerski zdał relacje z najważniejszych wydarzeń jakie miały miejsce od ostatniego zebrania.

4. System Oceny Pracowniczej SOP. Podsumowano forowany przez Enea S.A. kolejny program, który będzie odrywał od podstawowej działalności Pracowników poszczególnych komórek organizacyjnych. W obecnym kształcie jest on nie do przyjęcia. Ogłoszony w tym temacie spór zbiorowy jest nieuznawany ( dokładnie tak samo postępowała poprzednia ekipa w temacie CUW).

5. Porozumienie ze Zdroiska. Od niekorzystnego dla nas wyroku Sądu Rejonowego w Gorzowie złożyliśmy apelację. Odbyła się jedna rozprawa przed Sądem Okręgowym w Gorzowie Wlkp. 17.10.2017 ma nastąpić ogłoszenie wyroku.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            6.Wybory na kadencję 2018-2022. Przedstawiono kalendarz wyborczy (uchwała Komisji Krajowej 5/17). Stosowną uchwałą przyjęto klucz wyborczy na Delegata na Zebranie Delegatów Organizacji Podzakładowej NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp.

7.Elektroniczna legitymacja członkowska. Przewodniczącym Komisji Wydziałowych przekazano legitymacje wszystkich tych, którzy wypełnili wnioski. W dalszym ciągu można składać wnioski.

8.Sytuacja w Spółkach GK Enea. Przedstawiciele Centrum, Serwisu, Operatora, Logistyki zapoznali zebranych z najważniejszymi problemami występującymi w tych Spółkach. Oto niektóre z nich: -SOP wprowadzany na siłę (EO, OS, EC), -brak tabeli płaca zasadniczych (ES i EC), -dodatek za prowadzenie pojazdów (ES), -braki kadrowe (EL, ES, EO było to szczególnie widoczne przy ostatnich nawałnicach).

9. Zapomogi losowe. Dwóm członkom naszej organizacji, którzy znaleźli się w ciężkiej sytuacji życiowej udzielono zapomóg.

10.Orkan Ksawery. Kolejny raz nad Polską przeszła nawałnica. Tym razem najbardziej ucierpiała Ziemia Lubuska. Usuwanie awarii trwało tyczeń. Mszczą się wcześniejsze decyzje ograniczające zatrudnienie. Tylko zrozumienie i bardzo duże zaangażowanie Pracowników ( praca nawet 16 godzin na dobę), skróciło do tygodnia okres przywracania dostawy energii elektrycznej. Liczymy, że pracodawcy odpowiednio docenią to zaangażowanie (obietnice takie wielokrotnie padały na miejscach awarii).

11.Sprawy różne: Zjazd Delegatów OP NSZZ Solidarność Enea Gorzów (ustalono termin 28-29.12.2017 r.), -organizowane przez nas imprezy (Mikołajkowy Turniej Bowlinga 9.12.2017 r.) - powrót wieku emerytalnego - emerytury pomostowe (Prezydium zorganizuje spotkanie z przedstawicielem ZUS),  –nowa oferta grupowego ubezpieczenia z PZU ( do 20.10.2017 r. trzeba wypełnić wniosek przystąpienia do tego ubezpieczenia), -naprawa samochodów służbowych (okres oczekiwania oraz jakość napraw w prywatnych placówkach pozostawia wiele do życzenia- OD Szczecin znalazł rozwiązanie, może trzeba też pójść też w tym kierunku), - Świetlica w Rejonie Dystrybucji Gorzów (ślimaczą się prace związane z adoptowaniem do tego celu pomieszczenia po RDR), -Wspólna działalność Socjalna w 2018 r.(czekamy na ustalenia zespołu w pracach, którego uczestniczy M.Kępiszak), -Niskie płace zasadnicze Doświadczonych Pracowników ( dochodzi do patologii- przyjmuje się nowych Pracowników na wyższych stawkach od tych, którzy od dawna  pracują w GK Enea- kto ma ich szkolić ?), - komputer dla Komisji Wydziałowej w Enea Serwis.

Członkowie Komisji zaprosili na zebranie oraz uroczyście pożegnali wieloletniego Przewodniczącego Komisji Wydziałowej w Rejonie Dystrybucji Choszczno Waldemara Ziółowskiego. (Waldek od września odszedł na zasłużoną emeryturę). Sto Lat –Hymn Emerytów oraz wspomnienia towarzyszyły temu spotkaniu.  Waldku dziękujemy Ci za duży wkład w rozwój NSZZ Solidarność, i za to co wspólnie udało nam się osiągnąć. Liczymy na dalszą aktywną działalność w Kole Emerytów i Rencistów.

Wcześniejsze zebrania KPG