Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 05 Lipiec 2020r.

Zarząd Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej (MPEC) zwolnił Przewodniczącego NSZZ Solidarność w Spółce- Sławomira Grygoruka. Sławek od 1992 r. pracuje w MPEC. Jako powód zwolnienia podano –straszenie członków zarządu!!!

Monitorujemy całą sprawę- na pewno nie będziemy biernie przyglądać się jak łamane jest prawo.

27.10.2017 r. pismem do Zarządów Enea S.A. i MPEC Białystok Organizacje Związkowe z GK Enea zażądały natychmiastowego wycofania się ze sprzecznej z obowiązującym prawem decyzji o zwolnieniu z pracy Sławomira Grygoruka. „Nie dosyć, że użyte w uzasadnieniu zarzuty noszą wszelkie znamiona mistyfikacji, to zostały złamane chociażby przepisy Ustawy o związkach zawodowych w zakresie wymaganej w takiej sytuacji zgody organizacji związkowej. Jedynie natychmiastowe wycofanie tej niezgodnej z prawem decyzji pozwoli odpowiednim strukturom związku odstąpić od adekwatnych do sytuacji działań protestacyjnych”.

Pismo Związków Zawodowych Enea Wytwarzanie

Pismo NSZZ Solidarność GK Enea

Pismo Wspólnej Reprezentacji Obrotu i Dystrybucji

Info. na stronie KM NSZZ Solidarność Enea

Wiele równoległych działań doprowadziło do tego, że 31.10.2017 w godzinach wieczornych Zarząd MPEC cofnął wypowiedzenie i przywrócił Sławka do pracy.