Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 06 Lipiec 2020r.
6.11.2017 EMERYTURY I RENTY Z ZUS.
Dodano: 6 Listopad 2017r. 18:42

Komisja Podzakładowa NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. była organizatorem spotkania z Dyr. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gorzowie Wlkp. Jerzym Krzyżanowskim.

Pan Dyrektor w krótkim wystąpieniu oraz prezentacji multimedialnej w przystępny sposób przedstawił tematykę związaną z szeroko pojętymi uprawnieniami do rent i emerytur. Poznaliśmy między innymi: -sposoby obliczania wysokości emerytur, -terminy w jakich najkorzystniej odejść na emeryturę, -kryteria jakie upoważniają do skorzystania z wcześniejszych emerytur, oraz emerytur pomostowych, - na jakich zasadach można odziedziczyć uprawnienia emerytalne- renty rodzinne, -w jakiej wysokości odprowadzana jest składka do ZUS za pracę w warunkach szczególnych i szczególnym charakterze.

Po wystąpieniu można było zadawać szczegółowe pytania dotyczące indywidualnych przypadków, oraz rozwiać wątpliwości związane z tym czy i kiedy skorzystać z prawa do emerytury. Pan Dyrektor nie rozwiał wszystkich wątpliwości, na część pytań odpowie jeszcze telefonicznie.

Organizatorzy przygotowali się do rozmowy na inne tematy związane z sytuacją w GK Enea, ale jak się później okazało, tematyka rent i emerytur zdominowała spotkanie, i na inne tematy nie starczyło po prostu czasu.