Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 06 Marzec 2021r.
29.04.2009-MSP Jan Bury w Poznaniu.
Dodano: 30 Kwiecień 2009r. 10:18

Odpowiedzialny za branżę energetyczną w Ministerstwie Skarbu Państwa Jan Bury wizytował siedzibę Enea S.A. Podczas pobyty w Poznaniu doszło też do spotkania z przedstawicielami załogi w Enea. J.Bury  poinformował ,że MSP ma „ambitny” plan żeby w 4 kwartale tego roku sprywatyzować Enea S.A. Do 15 maja MSP wybierze doradcę prywatyzacyjnego dla Enea S.A.. Plany prywatyzacyjne przewidują sprzedaż inwestorowi branżowemu całego pakietu akcji będącego w posiadaniu MSP .Przedstawiciele wszystkich związków obecni na zebraniu wyrazili stanowczy protest przeciwko takiej formie prywatyzacji. J.Bury stwierdził ,że Rząd PO i PSL jest zdeterminowany ,żeby swoje plany prywatyzacyjne na 2009  zrealizować. Strona związkowa stwierdziła ,że plany MSP spowodują protest pracowników Enea i związki zawodowe użyją wszystkich przewidzianych prawem argumentów w celu zablokowania takiej prywatyzacji. W skrajnych przypadkach może dojść do strajku generalnego i przerw w dostarczaniu energii.J.Bury stwierdził ,że takie jest prawo związków zawodowych