Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

W Gronowie obradowała Międzyzakładowa  Komisja NSZZ Solidarność Enea.

Członkowie MK przyjęli protokoły z dwóch ostatnich zebrań oraz obradowali nad następującymi tematami:

1- wybory do Rady Nadzorczej Enea S.A.- przeanalizowano  wyniki I i II tury oraz podziękowano za skuteczną kampanię -trzech wystawionych przez nas kandydatów weszło do RN Enea,

2-prywatyzacja Enea S.A.- podsumowano wyniki wizyty w Enei przedstawiciela MSP –J.Burego. Zapowiedź wyboru doradcy prywatyzacyjnego oraz dalszej prywatyzacji spotkała się z ostrym sprzeciwem –przyjęto stanowisko w tej sprawie.

3-akcje pracownicze-przedstawiciel MK –K.Gonerski złożył 13.05.2009 pozew przeciwko Ministrowi Skarbu Państwa w związku z nie wydaniem uprawnionym osobom akcji pracowniczych w pocesie  prywatyzacji ,która odbyła się w listopadzie 2008 r.

4-negocjacje płacowe –przedstawiono aktualny stan rokowań ,w przypadku dalszego braku postępu w negocjacjach członkowie prezydium MK dostali upoważnienie do ogłoszenia strajku ostrzegawczego,

5-emerytury pomostowe –przedstawiono wyniki prac zespołu ds. pracy w. warunkach szczególnych i szczególnym charakterze,

6-ubezpieczenia typu P- członkowie zespołu ds. ubezpieczeń przedstawili aktualny stan prac nad wyborem najlepszego ubezpieczyciela,

7- zasady wynagradzania w spółce Eneos- problem ma zostać załatwiony przez prezydium,

8-ogólnopolska akcja protestacyjna- MK przystąpiła  do akcji protestacyjnej ogłoszonej przez Sekretariat Górnictwa i Energetyki NSZZ Solidarność. W celu dokładnego  zapoznania pracowników z zagrożeniami jakie wynikają z dalszego procesu prywatyzacji członkowie prezydium wsparci o członków RN odbędą cykl spotkań z załogą ,oraz zostanie w tym celu wydany biuletyn informacyjny .Omówiono ewentualne formy protestu oraz wstępny harmonogram.

Stanowisko ws dalszej prywatyzacji Enea-kliknij tutaj

Akcja protestacyjna SGiE-kliknij tutaj