Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Niedziela, 27 Maj 2018r.

Prezydent Andrzej Duda podpisał w Pałacu Prezydenckim ustawę o ograniczeniu handlu w niedziele i święta, oraz niektóre inne dni. Podczas uroczystości obecny był przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda, który nie ukrywał, że realizacja tego postulatu była niezwykle ważna dla związkowców.

„Na ten dzień czekaliśmy długo, a czekali szczególne pracownicy w handlu - a jest ich blisko 1,2 mln. Jestem bardzo wzruszony, że w tak uroczystej formule złożył Pan podpis, Panie Prezydencie”  - powiedział Piotr Duda. Dodał, że to w przeciągu 28 lat trzeci projekt obywatelski, który przeszedł całą procedurę legislacyjną: od zawiązania komitetu, zebrania podpisów, przejścia całej drogi parlamentarnej, aż do podpisu prezydenta. We wszystkich trzech projektach uczestniczyła Solidarność. Innych projektów obywatelskich nie było.

„To 100% skuteczność. Przypomnę: 2005 rok - emerytury górnicze. 2010 rok - święto Trzech Króli. I ta ostatnia inicjatywa. To wielki krok do przodu w kierunku cywilizacji, jeśli chodzi o prawo pracy, pracowników i traktowanie ich w sposób podmiotowy, a nie przedmiotowy. W sali BHP wiszą postulaty sierpniowe, w których wpisano ograniczenie zatrudnienia w soboty, a dziś musimy walczyć o niedziele” - mówił Piotr Duda.

Po ponad roku walki związkowców z Solidarności udało się wprowadzić w życie ustawę o ograniczeniu handlu w niedziele. Już w marcu po raz pierwszy sklepy zostaną zamknięte nie dlatego, że tego dnia wypada duże święto państwowe, ale ponieważ jest niedziela. I pracownikom handlu po prostu należy się odpoczynek. W handlu jest zatrudnionych ok. 1 200 tys. osób.

Ustawa wejdzie w życie 1 marca br. Zgodnie z nią do końca roku sklepy będą czynne w pierwszą i ostatnią niedzielę w miesiącu. O całkowity zakaz handlu w niedziele Solidarność walczyła już w 2016 roku, zbierając podpisy pod projektem w tej sprawie.

Pierwsze wolne niedziele
Sejm przegłosował ustawę w listopadzie ubiegłego roku. Jak nam mówił wówczas przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotr Duda, posłów zmusili do zajęcia się tym tematem obywatele, bo to oni poparli projekt „S” w tej sprawie. – Gdyby nie determinacja, upór i konsekwencja Solidarności, nie udałoby się wprowadzić ograniczenia handlu w niedzielę – zapewniał szef „S”.

W 2018 roku z handlu zostanie wyłączonych 27 niedziel. Dodatkowo w niektóre z nich wypadają święta, a więc dni ustawowo wolne od handlu: Wielkanoc (1 kwietnia), Zesłanie Ducha Świętego (20 maja) oraz Święto Niepodległości (11 listopada). Niepełny zakaz handlu w niedziele to dopiero początek zmian. Od przyszłego roku zakupy będzie można zrobić już tylko w jedną niedzielę w miesiącu. Z kolei w 2020 r. wejdzie niemal całkowity zakaz handlu. Wówczas handlować będzie można jedynie przez trzy niedziele handlowe przed świętami oraz przez cztery inne niedziele.

Zakaz handlu nie będzie obowiązywał na stacjach benzynowych, w aptekach, portach i na dworcach kolejowych. Nie będzie dotyczył też handlu upominkami i dewocjonaliami. Z zakazu wyłączono też sklepy internetowe. Do projektu wprowadzono też poprawkę, która dopuszcza handel w piekarniach, cukierniach i lodziarniach...