Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 21 Kwiecień 2021r.

Prezydent Andrzej Duda zawetował ustawę degradacyjną. Ustawa przyjęta przez Sejm na początku marca zakładała obniżenie stopni wojskowych m.in. dla członków Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego z czasów stanu wojennego. Prezydent Duda oświadczył, że jego weto wynika między innymi z braku drogi odwoławczej od decyzji o pozbawieniu stopni wojskowych.

„ Odmawiam podpisania tej ustawy i kieruję ją do ponownego rozpatrzenia przez Sejm. Nie jest to dla mnie łatwa decyzja .Długo się nad tą ustawą zastanawiałem, bo moje poglądy, jeżeli chodzi o czasy słusznie minione, o ludzi, którzy brali udział w poprzednim ustroju, są jednoznaczne. Byłem współtwórcą ustawy lustracyjnej, która działa do dzisiaj. Byłem zwolennikiem radykalnych rozwiązań w tym zakresie. Bez wahania nie tak dawno podpisałem ustawę, która spowodowała obniżenie emerytur ludziom, którzy służyli w UB i SB do średniej krajowej. Tamte decyzje podjąłem bez mrugnięcia okiem”-oświadczył Andrzej Duda.

Komentarz do weta Antoniego Macierewicza udzielony dziennikarzom Niezależnej: „To bardzo zła decyzja. To zakwestionuje kierunek rozwoju i przywracania tradycji niepodległościowej, który był formułowany w ciągu ostatnich 26 miesięcy. W szczególności dramatycznie odczują to ludzie, którzy byli represjonowani w okresie stanu wojennego, dlatego że jest to decyzja, która wprost broni ludzi zaangażowanych w Wojskową Radę Ocalenia Narodowego, czyli związek przestępczy wymierzony przeciwko narodowi i państwu polskiemu” – stwierdził były szef MON.

Ustawa degradacyjna, Jaruzelski, Kiszczak.