Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 21 Kwiecień 2021r.
2.04.2018 Zmarł Zbigniew Łapiński.
Dodano: 3 Kwiecień 2018r. 09:41

W wieku 71 lat zmarł ostatni Bard Solidarności Zbigniew Łapiński.

Zbigniew Łapiński, muzyk znany przede wszystkim ze słynnego tria Bardów Solidarności (Kaczmarski, Gintrowski, Łapiński) – kompozytor, pianista i akompaniator, aranżer i dyrygent. Był m.in. autorem muzyki do tekstów piosenek Jacka Kaczmarskiego "Somosierra", "Wigilia na Syberii" czy "Czerwony autobus".

Zbigniew Łapiński znany był przede wszystkim z wieloletniej współpracy z Przemysławem Gintrowskim i Jackiem Kaczmarskim. Współpracę z Kaczmarskim i Gintrowskim rozpoczął programem „Mury”, który powstał w 1978 r. To w jego skład wchodził utwór „Mury”, czyli adaptacja piosenki Lluisa Llacha „L’estaca”, który stał się nieoficjalnym hymnem czasów „Solidarności”. Pracował również z Krzysztofem Daukszewiczem, Dorotą Stalińską, Marianem Opanią, Jerzym Kryszakiem, Ewą Błaszczyk, Grzegorzem Turnauem, Jackiem Wójcickim, Kubą Sienkiewiczem i wieloma innymi artystami. Komponował także utwory instrumentalne. W jednym z wywiadów mówił: "Jeśli ktoś kocha to, co robi, i wykonuje swoją pracę najuczciwiej i najlepiej jak potrafi, to jego status artysty zawsze będzie taki sam. Tutaj nie ma znaczenia, jakie to są czasy i jaki jest system". Laureat wielu nagród W 1989 r. razem z wokalistą Jornem Simenem Overli otrzymał w Norwegii nagrodę Spellemann Prisen (odpowiednik polskiego Fryderyka - red.) za płytę z twórczym opracowaniem piosenek Włodzimierza Wysockiego. W 1992 r. otrzymał od Kompanii Muzycznej Pomaton nagrodę POM PRIX, najlepszego akompaniatora w dziejach Pomatonu. W 1999 r. otrzymał odznakę "Zasłużonego Działacza Kultury", w 2004 r. został odznaczony "Złotym Krzyżem Zasługi” W listopadzie 2005 roku przeszedł udar i wycofał się z życia zawodowego.. W sierpniu 2006 roku prezydent Lech Kaczyński odznaczył go Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

W 2015 r. skomponował program "Kaczmarski lirycznie i nowe piosenki do tekstów Jacka", "Zatopieni w Bogu" (muzyka do wierszy ks. Mariusza Bernysia) i "Diabelska rozgrywka" (muzyka do libretta musicalu Marcina Wolskiego).

Jacek Kaczmarski poświęcił Mu wiersz "Akompaniator":

Poza chytrym cenzur okiem,
Przez aluzje brnąc głębokie,
Walę w Ruskich akord.
Rządzę z cienia symbolami,
Cytatami, ideami
Ja – akompaniator.

Dziś już całe trio Gintrowski-Kaczmarski-Łapiński jest po tamtej stronie.

J.Kaczmarski

P.Gintrowski