Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Środa, 21 Kwiecień 2021r.
11.04.2018 Porozumienie płacowe w Enea Pomiary.
Dodano: 12 Kwiecień 2018r. 14:32

W Poznaniu kontynuowano rozmowy celem ustalenia polityki płacowej w Enea Pomiary. W rozmowach stronę pracodawcy reprezentowali Aleksander Wilski – Prezes Zarządu i Mirosław Jamroży – Wiceprezes Zarządu ds. Organizacyjnych.

Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami w spółce dnia 20 marca 2018 została wypłacona premia 800 zł. Ponadto Zarząd poinformował, że stawki pracowników wynagradzanych w systemie akordowym wzrosły już automatycznie w roku 2018 o 7% i Zarząd uważa, że jest to już wzrost w tym roku wystarczający dla tej grupy pracowników.

Według pierwszej propozycji Zarządu wzrost płac zasadniczych dla grupy pracowników niewynagradzanych w systemie akordowym miał wynieść średnio 120 zł na etat. Zarząd zaproponował też zróżnicowanie podwyżek ze względu na odchylenie płacy zasadniczej danego pracownika od średniej stawki w kategorii zaszeregowania danego pracownika. Ostatecznie wynegocjowana została podwyżka średnio 130 zł na etat z podziałem opisanym w zawartym porozumieniu.

Uzgodniono też pulę na indywidualne przeszeregowania oraz minimalną wartość nagrody na Dzień Energetyka.

Szczegóły zawartego porozumienia do uzyskania w siedzibach NSZZ Solidarność.

Wcześniejsze spotkania w EP