Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Niedziela, 24 Czerwiec 2018r.
4.06.2018 Spotkanie Solidarności z GK Enea.
Dodano: 5 Czerwiec 2018r. 12:02

W Daniszewie na kolejnym zebraniu spotkali się przedstawiciele NSZZ Solidarność z  Enei, Elektrowni Kozienice, Kopalni Bogdanka, MPEC Białystok Elektrociepłowni Białystok i Elektrowni Połaniec.

1.Sytuacja w spółkach GK. Negocjacje związane z zabezpieczeniem interesów pracowniczych przy powstaniu Enea Ciepło zakończyły się fiaskiem.  Omówiona zmiany kadrowe w zarządach GK Enea. W dalszym ciągu duży niepokój budzą fakty łamania prawa, oraz omijania zapisów zakładowych źródeł prawa pracy. Potwierdziła to kontrola PIP w Enea S.A.

2.Umowa społeczna. Podsumowano uwagi jakie wpłynęły do projektu umowy społecznej efekty prac zespołu. Naniesiono poprawki i przyjęto projekt umowy. Wytypowano osoby oraz omówiono strategię negocjacyjną na spotkanie, które odbędzie się 11 czerwca 2018 r.

3.Rada Nadzorcza Enea S.A.  Aktualnie zmieniany jest Statut Enea S.A. Dyskutowano o możliwym kalendarzu wyborczym oraz strategii związku w tym temacie.

4.Ustalono harmonogram działań do następnego spotkania.

Wcześniejsze spotkania Solidarności GK Enea.