Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.
25.08.2018 Pożegnaliśmy Elżbietę Kuczyńską.
Dodano: 26 Sierpień 2018r. 17:36

17 sierpnia po długiej chorobie w wieku 69 lat zmarła Elżbieta Kuczyńska, pieśniarka, pedagog, terapeuta, dobry człowiek. Jej pięknego głosu nigdy nie zapomnimy...

Elżbieta Kuczyńska przyjechała do Gorzowa w latach 70. Z wykształcenia inżynier elektryk. W latach 1975-76 pracowała w Zakładzie Energetycznym Gorzów. Szybko dała się poznać jako nietuzinkowa artystka. Z pięknym głosem, z gitarą, zgarniała nagrody na ówczesnych festiwalach, przeglądach. Laureatka Złotego Samowaru i nagrody dziennikarzy na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze. Laureatka konkursu „Mikrofon dla Wszystkich” na festiwalu w Opolu. Nagroda na Ogólnopolskich Spotkaniach Zamkowych „Śpiewajmy Poezję” w Olsztynie. Złoty Pierścień i nagroda dziennikarzy Festiwalu Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. Koncertowała też za granicą.
Jej pasją był też teatr - w Młodzieżowym Domu Kultury prowadziła grupy teatralne, współtworzyła spektakle, sama grała i z powodzeniem reżyserowała. Poza działalnością artystyczną angażowała się w ochronę praw zwierząt oraz inicjatywy na rzecz wolności i demokracji.

Niecałe dwa lata temu, w listopadzie, w Jazz Clubie Pod Filarami, świętowała 45-lecie pracy artystycznej. Doceniona Odznaką Honorową Miasta Gorzowa Wlkp. za wybitne zasługi. Była też laureatką Motyla, Nagrody Kulturalnej Prezydenta Miasta za cały dorobek artystyczny.

Pożegnanie Artystki odbyło się 25 sierpnia 2018 r. na cmentarzu komunalnym przy ul. Żwirowej w Gorzowie. Oprócz rodziny w ostatniej drodze Elżbiety licznie uczestniczyli znajomi ze scen, byłego Zakładu Energetycznego oraz Gorzowianie.

„Anielski orszak niech Twą duszę przyjmie, uniesie z ziemi ku wyżynom nieba, a pieśń zbawionych niech ją zaprowadzi, aż przed oblicze Boga Najwyższego”

Relacja TVP 3 Gorzów