Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.
17.10.2018 Obradowała Rada Krajowej Sekcji Energetyki
Dodano: 17 Październik 2018r. 22:21

We Wrocławiu w Centrum Historii Zajezdnia(CHZ) Kolebce Wrocławskiej Solidarności obradowała Rada Krajowej Sekcji Energetyki NSZZ Solidarność (KSE). O obradach uczestniczyli : Przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ Solidarność Kazimierz Kimso, Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki  NSZZ Jarosław Grzesik, Dyrektor CHZ Marek Mutor.

Obrady rozpoczęła minuta ciszy oraz krótka modlitwa za zmarłego 15 października Przewodniczącego NSZZ Solidarność Enea Wytwarzanie ŚP. Wojciecha Mosiołka.

Tematyka zebrania KSE:

1.Złożono kwiaty i zapalono znicze oraz odśpiewano hymn pod tablicą upamiętniającą powstanie Wrocławskiej Solidarności.

2.Protokół z zebrania KSE. Odczytano i przyjęto protokół z ostatniego zebrania które odbyło się  18.09.2018 w Poznaniu.

3.Sytuacja w branży. Członkowie poszczególnych Grup Energetycznych zdali relację z najważniejszych problemów występujących w tych podmiotach.

4.Ponadzakładowy Układ Zbiorowy Pracy (PUZP). Zapoznano zebranych z tą tematyką, projekt zmian do ZUZP zostanie przesłany członkom KSE.

5.Zespół Trójstronny Branży Energetycznej. Wysłuchano relacji z ostatniego posiedzenia zespołu, które odbyło się 16.10.2018 r.

6.Pikieta przed siedzibą PGE w Warszawie. Podsumowano udział KSE w pikiecie jaka odbyła się 5.10.2018 r. Omówiono ewentualne scenariusze dalszych protestów (w przypadku braku reakcji Ministra Energetyki).

7.Zespół ds. standaryzacji branży energetycznej. Relacja z posiedzeń zespołu- pojawiają się niebezpieczne pomysły wciągania do płacy zasadniczej: - premii rocznej, -dodatków za prace w niedziele i święta, -nagrody jubileuszowej.

8.Strona internetowa. Kolejny raz poproszono o aktualizację powyborczą danych Komisji –członków KSE.

9.Uchwały i stanowiska. KSE przyjęła stanowisko w/s wynagrodzeń za usuwanie skutków awarii.

Podczas posiedzenia w CHZ członkowie Rady mieli okazję zwiedzić wystawę główną „Wrocław 1945–2016”. Poznaliśmy, jak przebiegał proces przybywania do Wrocławia ludności polskiej po drugiej wojnie światowej, jak to miasto się tworzyło, a potem jak w roku 1980 na nowo odzyskiwało swoją tożsamość.

Wcześniejsze zebrania KSE