Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.
21.10.2018 Wybory samorządowe.
Dodano: 23 Październik 2018r. 19:52

W skali kraju w wyborach do sejmików wojewódzkich PiS zdobył 254 mandaty, Koalicja Obywatelska uzyskała 194 mandaty, PSL - 70, Bezpartyjni Samorządowcy - 15, a SLD-Lewica Razem - 11. Ponadto mandaty w sejmikach wojewódzkich zdobyły jeszcze komitety: Mniejszość Niemiecka - 5, KWW Z Dutkiewiczem dla Dolnego Śląska - 2, KWW Projekt Świętokrzyskie Bogdana Wenty - 1.

Państwowa Komisja Wyborcza poinformowała, że frekwencja w wyborach samorządowych wyniosła 54,8 proc. To najwyższa frekwencja w historii wyborów samorządowych. Cztery lata temu frekwencja wyniosła 47,4 proc. Najwięcej osób uprawnionych oddało swoje głosy na Mazowszu - 61 proc., a najmniej - 48 proc. - w woj. opolskim.

Frekwencja w Gorzowie Wlkp. wyniosła 50,79 proc.Wyniki wyborów na Prezydenta Gorzowa Wlkp.:

Jacek Wójcicki - 65,21% będzie to jego druga kadencja.
Sebastian Pieńkowski - 15,23%
Marta Bejnar-Bejnarowicz - 10,15%
Robert Surowiec - 8,48%
Ryszard Kneć - 0,93%

Wybory do Rady Miasta Gorzów Wlkp.

31,83 proc. głosów i 10 mandatów w 25-osobowej Radzie Miasta Gorzowa Wlkp. zdobył w wyborach komitet prezydenta Jacka Wójcickiego. Drugi wynik – 26,30 proc. i 7 mandatów uzyskała Koalicja Obywatelska, a trzeci – 23,74 dający 5 miejsc PiS. KWW Kocham Gorzów miał 14,37 proc., co daje 3 mandaty, a KWW Fani Gorzowa z 3,75 proc. nie wszedł do rady.

Radnymi z KWW Jacka Wójcickiego zostali: Grażyna Wojciechowska, Jacek Wójcicki, Marcin Kurczyna, Jan Kaczanowski, Przemysław Granat, Jerzy Antczak, Albert Madej, Piotr Paluch, Jacek Sterżeń, Patryk Broszko.

KKW Platforma.Nowoczesna Koalicja Obywatelska będą reprezentować: Robert Surowiec, Radosław Wróblewski, Halina Kunicka, Anna Kozak, Jerzy Sobolewski, Piotr Wilczewski, Paulina Szymotowicz.

Radnymi Prawa i Sprawiedliwości zostali: Sebastian Pieńkowski, Robert Anacki, Maria Surmacz, Alicja Burdzińska, Tomasz Rafalski, a KWW Kocham Gorzów: Marta Bejnar-Bejnarowicz, Jerzy Synowiec i Krzysztof Kochanowski.

WYBORY DO SEJMIKU WOJEWÓDZTWA LUBUSKIEGO

FREKWENCJA W WOJEWÓDZTWIE LUBUSKIM WYNIOSŁA 50,31%

PLATFORMA.NOWOCZESNA KOALICJA OBYWATELSKA: głosów 115 294, mandatów 11, poparcie 29.92%.

PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ: głosów 96 747, mandatów 9, poparcie 25.11%.BEZPARTYJNI SAMORZĄDOWCY: głosów 50 764, mandatów 4, poparcie 13.17%.POLSKIE STRONNICTWO LUDOWE: głosów 47 919, mandatów 4, poparcie 12.43% .SLD LEWICA RAZEM: głosów 36 941, mandatów 2, poparcie 9.59%.

KUKIZ'15: głosów 12 391, mandatów 0, poparcie 3.22%.PARTIA ZIELONI: głosów 10 112, mandatów 0, poparcie 2.62%. PARTIA RAZEM: głosów 6 623, mandatów 0, poparcie 1.72%. RUCH NARODOWY RP: głosów 6 435, mandatów 0, poparcie 1.67%. WOLNOŚĆ W SAMORZĄDZIE: głosów 2 132, mandatów 0, poparcie 0.55%.

KOALICJA OBYWATELSKA:

SLD LEWICA RAZEM:
1.Tadeusz Jędrzejczak
2.Maria Jaworska

Szczegółowe wyniki Rada Miasta Gorzow Wlkp.

Szczegółowe wyniki Sejmik wojewódzki

Wybory samorządowe 2014