Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.
22.10.2018 Robocze spotkanie w Enea Serwis.
Dodano: 23 Październik 2018r. 19:53

W siedzibie Enea Serwis spotkały się strony pracodawcy i związków zawodowych na spotkaniu roboczym dotyczącym ustaleniu i doprecyzowaniu tabeli płac. Ze strony pracodawcy obecny był prezes Piotr Bogusławski.

W Enea Serwis obowiązuje tabela płac z 2013 r.!!! Pracodawca i związki wspólnie wypracowują anektowanie (ze zmianami) tabeli z Enea Operatora. Zmiany dotyczą między innymi:- tabeli klasyfikacyjnej i dostosowanie jej do tworzonej tabeli płac- dostosowanie tabeli EO do specyfiki ES poprzez usunięcie z niej kategorii 0, 11 i12.

Ważną składnią proponowanej wersji anektowania tabeli jest fakt dostosowania wynagrodzeń do realiów.  Czasokres wejścia określony jest na  2 lata. W pierwszym roku pomniejszenie minimalne to 10% dla pracowników, którzy nie mieszczą się w danej kategorii. W roku następnym to już 5% i tak sukcesywnie do minimum w danej kategorii zaszeregowania. Strona społeczna wniosła swoje uwagi  do porozumienia i po poprawkach pracodawca przedstawi porozumienie do podpisu wraz z taryfikatorem .

Tematem, który wzbudził dość burzliwa dyskusje było dostosowywanie nazewnictwa angaży do wymogów uzyskania wcześniejszej emerytury. Strona społeczna zaznaczyła, że istnieje problem i nie spójność między wykonywaniem pracy, a nazewnictwem stanowisk. Należy za wszelka cenę uporządkować ten temat, aby nasi pracownicy nie ponosili strat z tego tytułu.

Na tym zakończono spotkanie.

Wcześniejsze zebrania w ES