Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.
23.10.2018 12 listopada dniem wolnym od pracy w 2018 r.
Dodano: 24 Październik 2018r. 08:44

Sejm uchwalił ustawę o święcie narodowym z okazji 100 rocznicy odzyskania niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej, ustanawiającą 12 listopada bieżącego roku dniem wolnym od pracy.  W projekcie ustawy posłowie PiS podkreślili, że Narodowe Święto Niepodległości to dla Polaków jedno z najważniejszych świąt państwowych. Tego dnia będą pracować jednak publiczne szpitale, ambulatoria i apteki. Zgodnie z uchwaloną ustawą 12 listopada 2018 roku ma być uroczystym świętem narodowym i dniem wolnym od pracy. Za projektem ustawy głosowało 233 posłów, 105 było przeciw, 77 wstrzymało się od głosu.

Ustawa to pomysł radnego Prawa i Sprawiedliwości z warszawskiej dzielnicy Praga-Południe - Pawła Zalewskiego. Zalewski zainspirował się dekretem marszałka Józefa Piłsudskiego, który podobnym precedensem posłużył się w roku 1919, ustanawiając jednorazowe święto narodowe.

Po interwencji Solidarności  26.10.2018 r. Senat przyjął poprawkę do ustawy o święcie narodowym z okazji 100 rocznicy odzyskania niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej. Dzięki niej dniem wolnym od pracy 12 listopada będą się mogli cieszyć również pracownicy handlu.

Sejm przyjął poprawkę Senatu 7 listopada 2018 r. Prezydent tego samego dnia podpisał Ustawę.
Jak głosowali posłowie.