Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie to dziewiąta placówka oświatowa, z którą w tym roku Grupa Enea nawiązała współpracę patronacką. Uroczyste podpisanie umowy odbyło się 5 listopada. Współpraca kadry pedagogicznej i uczniów z nowoczesną grupą energetyczną to dla szkoły szansa rozwoju, dla Enei jako pracodawcy – inwestycja w przyszłość energetyki krajowej.

Enea konsekwentnie wprowadza w życie program patronacki, nawiązując współpracę ze szkołami z terenu działania Grupy. Od kilku lat m.in. wspiera finansowo doposażenie pracowni dydaktycznych, organizuje praktyki dla uczniów, uczestniczy w targach edukacyjnych. Dzięki umowie ze szkołą w Sulęcinie Grupa będzie mieć swój udział w rozwijaniu programów nauczania oraz zorganizuje praktyki, spotkania i warsztaty z fachowcami, wycieczki dydaktyczne na terenie swojej infrastruktury. W planach są również konkursy dla uczniów oraz wdrożenie programu stypendialnego dla najlepszych, a także szkolenia dla nauczycieli przedmiotów branżowych w zakresie nowych technologii oraz rozwoju kompetencji miękkich. Wsparcie szkolnictwa branżowego jest sposobem na zapewnienie ciągłości zatrudnienia pracowników na stanowiskach produkcyjnych i elektromonterskich oraz niwelowania ryzyka pojawienia się w Grupie tzw. luki pokoleniowej. Enea poszukuje wykwalifikowanych specjalistów, a takich zapewnić mogą szkoły, które przygotowują do zawodu przyszłych energetyków.

Zespół Szkół w Sulęcinie wyróżnia się wysokim poziomem kształcenia w zawodach, na które jest zapotrzebowanie w spółkach Grupy Enea. Jest najstarszą placówką oświatowo-wychowawczą o charakterze zawodowym na terenie miasta, gminy i powiatu sulęcińskiego. Działa od ponad 70 lat. Uczniowie kształcą się tu m.in. w zawodach: technik mechatronik, technik elektryk, technik informatyk, elektromechanik, elektryk.

Grupa Enea współpracuje z jednostkami edukacyjnymi od 2016 r. Osiem szkół z terenu działania spółek Grupy, m.in. z Białegostoku, Bydgoszczy, Gorzowa Wielkopolskiego, Poznania i Szczecina, otrzymało wsparcie finansowe oraz rzeczowe w postaci sprzętu do wykorzystania podczas zajęć praktycznych. Około 1 000 uczniów odbyło praktyki w spółkach Grupy. Młodzi ludzie brali udział w wycieczkach edukacyjnych, zwiedzając obiekty infrastruktury Enei, m.in.: poligon szkoleniowy w Łagowie, Centralną Dyspozycję Mocy oraz elektrownie w Kozienicach i Połańcu. Dodatkowo, w ramach aktywnego wspierania szkolnictwa zawodowego oraz poszukiwania przyszłych kadr, Grupa bierze udział w wydarzeniach organizowanych przez szkoły i uczelnie wyższe, m.in. w  targach edukacyjnych, pracy i praktyk. Do końca tego roku patronatem Enei zostanie objętych łącznie 14 szkół branżowych i technicznych z naszego terenu działania naszej Grupy.

"Elektryk" pod patronatem Enei