Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 07 Marzec 2021r.

W Pieczyskach spotkali się członkowie Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Enea (KM).  W zebraniu uczestniczyli zaproszeni goście członkowie zarządów : Enea Operator Tadeusz Dachowski i Enea Serwis Piotr Bogusławski, członek Rady nadzorczej Enea Operator Marek Michalczyk oraz członkowie Bydgoskiej  Komisji Podzakładowej.

Przed oficjalną częścią obrad na zaproszenie Komisji Podzakładowej z Bydgoszczy w Wierzchucinku uczestniczyliśmy we Mszy Św. wypominkowej za zmarłych działaczy NSZZ Solidarność z GK Enea ( W. Delerta, B. Paszkiwicza, P. Balcerowskiego, W. Grzegorka, W.Mosiołka)

Tematy roboczej części obrad:

1-Odczytano i przyjęto protokół z ostatniego posiedzenia KM ( 12.09.2018 r. w Zielonej Górze).

2.Sprawozdanie z działalności od ostatniego zebrania KM. Członkowie Prezydium zdali relację z najważniejszych wydarzeń jakie miały miejsce od ostatniego zebrania.

3.Umowa społeczna. Zrelacjonowano postęp prac, a właściwie jego brak związany z negocjowaniem nowej Umowy Społecznej. Prezydium zostało zobowiązane do podjęcia zdecydowanych kroków. Oraz wypracowania strategii działań w przypadku dalszego przeciągania negocjacji przez stronę pracodawcy.

4.Informacja z: Krajowego Zjazdu Delegatów, posiedzenia Komisji Krajowej, Krajowej Sekcji Energetyków. Nasi przedstawiciele w tych gremiach zdali relację z najważniejszych decyzji oraz tematów jakie były poruszane na tych spotkaniach.

5.Sytuacja w spółkach GK Enea. Enea S.A.( Regulamin Pracy, rekrutacja wewnętrzna ZL-1, skarga akcjonariuszy -budowa  bloku w Ostrołęce). Enea Operator (aktualizacja zapisów ZUZP, Pismo do URE, decentralizacji-budżety dla Oddziałów Dystrybucji, stara baza transportowa- naprawa samochodów, odprawa emerytalna). Enea Centrum (Regulamin Organizacyjny, odp. na nasze pismo z dnia 8.10. 2018 r. w/s sytuacji w EC, zwolnienia lekarskie). Enea Serwis (posiłki regeneracyjne, skierowania do sanatorium, tabela płac zasadniczych, rozdysponowanie podwyżek płac zasadniczych, szkolenia dla elektromonterów). Enea Logistyka (brak decyzji korporacyjnych w/s przyszłości spółki, polityka antymobbingowa. Enea Oświetlenie (posiłki regeneracyjne uzgodnienie, protokoły dodatkowe do Porozumienia o stosowaniu ZUZP odprawy emerytalne, PPE) Enea Pomiary (umowy z Operatorem).

6.Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. Plan działalności Wspólnej Działalności Socjalnej na 2019 r. -uzgodnienie  wspólnego stanowiska na negocjacje w tym temacie.

7.Wybory Rady Nadzorczej Enea S.A. (RN) Desygnowanie kandydata  KM do RN-Marek Michalczyk.

8.Pracowniczy Program Emerytalny (PPE) -Uchwały upoważniające do podpisania zmian do umów z AVIVA.

Wcześniejsze zebrania KM