Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Sobota, 27 Luty 2021r.

Obchody Święta Odzyskania Niepodległości w Gorzowie Wlkp. rozpoczęto już 10.11.2018 r. Imprezy towarzyszące: -biało-czerwona Masa Rowerowa, -wystawa sprzętu wojskowego na palcu grunwaldzkim,-występ Orkiestry Wojskowej z Żagania, -koncert Gorzowskiej Orkiestry Dętej i Małych Gorzowiaków, -wspólnie z harcerzami i przedstawicielami służb mundurowych odśpiewanie "Marszu Pierwszej Brygady”,- odsłonięcie obelisku upamiętniającego 100 Rocznicę Odzyskania Niepodległości pod Lubuskim Urzędem Wojewódzkim. Napis na obelisku:  "W HOŁDZIE PATRIOTOM WALCZĄCYM O WOLNĄ POLSKĘW SETNĄ ROCZNICĘ ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI -SPOŁECZEŃSTWO ZIEMI LUBUSKIEJ GORZÓW WIELKOPOLSKI 11 LISTOPADA 2018 R."

Uroczystości w drugim dniu tj. 11.11.2018 r. rozpoczęło złożenie wiązanek i kwiatów pod pomnikiem Józefa Piłsudskiego.

Centralnym punktem obchodów Święta była wspólna modlitwa za ojczyznę w gorzowskim kościele p.w. NMP Królowej Polski.

Eucharystii przewodniczył bp Tadeusz Lityński- odwołujący się na początku homilii do wiersza Marii Konopnickiej „Ojczyzna”. Poetka nie dożyła wolnej i niepodległej Polski, ale doskonale wiedziała, czym jest droga ziemia, gdzie spogląda się w słońce i ogląda Boga, gdzie ojciec, bracia oraz miła matka uczą polskiej mowy i modlitwy.

Po mszy nastąpił uroczysty przemarsz ulicami Gorzowa Wlkp. kilku tysięcy osób świętujących 100 rocznicę.  W przemarszu uczestniczyli:-kompania honorowa, -poczty sztandarowe,- harcerze z kilkudziesięciometrową biało - czerwoną flagą,- ułani, husaria,-wojowie przeszli na plac Grunwaldzki i o godz. 12.00 wszyscy zaśpiewali hymn narodowy.

Ważnym gościem oczekiwanym przez gorzowian miał być prezydent Andrzej Duda, który miał wspólnie z mieszkańcami spotkać się o godz. 20.30 na śpiewie pieśni patriotycznych. Ze względu na gęstą mgłę na lotnisku w Babimoście, jak również na bardzo trudne warunki atmosferyczne na lotnisku zapasowym w Poznaniu, prezydencki samolot ze względów bezpieczeństwa nie wystartował z Warszawy.

Imprezy towarzyszące 11.11.2018 r. w Gorzowie Wlkp.:-III Bieg Niepodległości (sklasyfikowano 215 startujących. Mieli do pokonania 11 km ulicami Gorzowa wzdłuż parku Słowiańskiego)-inscenizacja i rekonstrukcja bitew polsko-bolszewickich, -pokaz sztucznych ogni.

Warszawa Marsz Niepodległości 2018. W niedzielę, 11 listopada w Święto Niepodległości o godzinie 15.00 rozpoczął się wspólny marsz Biało-Czerwony pod hasłem "Dla Ciebie Polsko", organizowany przez Prezydenta Andrzeja Dudę.

Według danych policji w marszu wzięło udział ponad 250 tys. osób. To więcej niż w warszawskich marszach niepodległościowych w ciągu ostatnich trzech lat łącznie.

W tym roku marsz ponownie miał być organizowany przez Stowarzyszenie Marsz Niepodległości. Na 4 dni przez wydarzeniem prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz wydała decyzję o zakazie organizacji Marszu Niepodległości. Jeszcze tego samego dnia prezydent Andrzej Duda w porozumieniu z premierem Mateuszem Morawieckim ogłosił, że odbędzie się marsz o charakterze państwowym. Ostatecznie warszawski Sąd Okręgowy uchylił decyzję prezydent Warszawy i Marsz Niepodległości mógł odbyć się legalnie.

9.11.2018 r. strona rządowa doszła do porozumienia ze Stowarzyszeniem Marsz Niepodległości w sprawie organizacji wspólnego marszu 11 listopada pod nazwą „Dla Ciebie Polsko”.  Ponad 250 tys. osób wzięło udział w Marszu Niepodległości - marszu ludzi szczęśliwych z faktu bycia Polakami .Na nic zdała się kłamliwa propaganda o "marszu nazistów". Polacy wiedzą co jest fałszem i manipulacją.

Prezydent HGW próbowała jeszcze przerwać marsz podając za powód używanie środków pirotechnicznych przez manifestantów (uczyniła już tak podczas Marszu Powstania Warszawskiego 1.08.2018 r.- jako powód podano wtedy, że jeden z uczestników Marszu miał na sobie koszulkę z przekreślonym sierpem i młotem, a niektórzy demonstranci używali środków pirotechnicznych.) Zapomniała jednak, że Marsz miał charakter państwowy i nie miała do tego prawa.

Od czasu odsunięcia PO od władzy był to czwarty Marsz z rzędu, na którym nie doszło do żadnych burd i zamieszek.

Więcej zdjęć

Filmik z MN