Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 05 Lipiec 2020r.

W Poznaniu spotkały się zespoły negocjacyjne by kontynuować rozmowy dotyczące zawarcia nowej Umowy Społecznej, której celem jest zagwarantowanie zachowania wysokich standardów pracy w GK Enea. Spotkanie po raz kolejny odbyło się przy udziale prezesa ESA Pana Mirosława Kowalika

Ze strony pracodawców negocjowali:

Pan Zbigniew Piętka – Wiceprezes Zarządu ESA.

Pan Andrzej Kojro – Prezes EO

Pan Tadeusz Dachowski - Wiceprezes Zarządu EO

Pan Dawid Klimczak – Prezes ET

Pan Sławomir Jankiewicz Prezes EC

Pan Lech Żak – Prezes ENEA Połaniec

Pan Wiktor Dulewicz – Prezes ENEA Ciepło

Ze strony społecznej w zespole negocjowali:

Zenon Stolarski – MZZE Enea Wytwarzanie

Janusz Śniadecki – MZZP GK Enea

Jerzy Wiertelak – MZZP GK Enea

Andrzej Aleksiejczuk – MZZC MOZ Ciepło

Jacek Bolek - NSZZ Solidarność ENEA Wytwarzanie

Krzysztof Nawrocki - OM NSZZ Solidarność Enea

Krzysztof Gonerski - OM NSZZ Solidarność Enea

Tadeusz Mikłosz – MZZ Synergia GK Enea

Leszek Kasiński – MZZPRC w Połańcu

Oraz Przedstawiciele Organizacji Związkowych obecni na sali niebędący jednak tego dnia członkami zespołu negocjacyjnego.

Spotkanie miało charakter dużo bardziej konstruktywny, być może ze względu na obecność Prezesa ESA. Po przedostatnim spotkaniu kiedy to pracodawca w zasadzie swoją propozycją spowodował, iż negocjacje musiały się rozpocząć od początku wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jest duża szansa na podpisanie tej umowy jeszcze w tym roku.

Strony w trakcie spotkania ustaliły główne założenia jakie mają się znaleźć w umowie społecznej, i choć nie obyło się bez zgrzytów to trzeba przyznać, że przebiegły w spokojnej atmosferze. Kolejne spotkanie ma odbyć się 29 listopada 2018 r. Do tego czasu mają zasiąść prawnicy ze strony społecznej oraz pracodawcy i ubrać nasze ustalenia w język prawny tak, aby na kolejnym spotkaniu był to już tekst nad którym pracujemy tylko w niektórych szczegółach.

Oczywiście diabeł tkwi w tych właśnie szczegółach, wobec czego nie ma jeszcze z naszej strony hura optymizmu.

Wcześniejsze negocjacje.