Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 05 Lipiec 2020r.

W Poznaniu w siedzibie Enea S.A. na ul. Góreckiej kontynuowano rozmowy, których celem jest zawarcie Nowej Umowy Społecznej dla Pracowników Grupy Kapitałowej Enea. Spotkanie rozpoczął prezes Zbigniew Piętka, który po zagajeniu przekazał głos mec. Piotrowskiemu. Mecenas uzasadniał zapisy kolejnej przygotowanej przez siebie wersji Porozumienia. Strona związkowa poprosiła o przerwę, podczas której zapoznaliśmy się przedstawionym dokumentem. Ostatecznie zgodziliśmy się procedować na tej wersji porozumienia. Uzgodniono szereg zapisów. Dochodząc do zapisów dotyczących przeniesienia treści Porozumienia do Zakładowych Układów Zbiorowych Pracy, zaproponowaliśmy naszą wersję załącznika regulującego tą kwestię. W załączniku zawarliśmy najważniejsze tematy czyli: gwarancje zatrudnienia, kary za zerwanie gwarancji, Pracownicze Programy Emerytalne, odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych, taryfa pracownicza. Długa dyskusja doprowadziła do uzgodnień większości zapisów tego załącznika.

Do uzgodnienia jest jeszcze część główna porozumienia oraz pozostałe załączniki.

Szczegóły dotyczące Nowej  Umowy Społecznej do uzyskania w siedzibach zwiazku.

Korzystając z obecności pracodawców z GK Enea strona związkowa poprosiła o ustosunkowanie się do pisma z 14 listopada 2018 r. dotyczącego wypłaty Nagrody na Święta Bożego Narodzenia. Nie uzyskaliśmy jednak żadnej oficjalnej informacji. W kuluarach dowiedzieliśmy się, że dokładną kwotę poznamy jutro tj. 30 listopada 2018 r. (na Andrzejki). I, że na pewno nie będzie mniejsza niż w zeszłym roku (750 zł.)

Andrzejki minęły a my dalej nie wiemy jaką nagrodę dostaniemy na Święta.

3.12.2018 r. Zarząd Enea S.A. w odpowiedzi na nasze pismo z dnia 14 listopada poinformował nas, że:

„ Zarząd ENEA S.A. doceniając zaangażowanie i nakład pracy wszystkich Pracowników Spółki w mijającym roku, podjął decyzję o wypłaceniu nagrody z okazji Świąt Bożego Narodzenia w wysokości 850 zł. brutto na etat tj. Na poziomie o 13% wyższym niż to miało miejsce w roku ubiegłym. Przedmiotowa nagroda zostanie wypłacona z wynagrodzeniem za miesiąc listopad”

4.12.2018 r. decyzję o wypłacie kwoty 850 zł. (zbieg okoliczności) podjęły zarzady Operatora i Serwisu. Z informacji jakie do nas dotarły wynika, że większość zarządów Spółek GK Enea podjęła podobne uchwały.

W nawiązaniu do Świąt, myślimy, że najlepszym prezentem byłoby uzgodnienie pełnego tekstu Nowej Umowy Społecznej dla Pracowników GK Enea. Na to liczymy, i ze swej strony dołożymy wszelkich starań by tak się stało.

Wcześniejsze negocjacje Umowy Społecznej.

Pismo ZZ w/s Nagrody na Boże Narodzenie.