Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 17 Listopad 2019r.

Konwent przewodniczących zarządów regionów i sekretariatów branżowych NSZZ „Solidarność” przekształcił się w sztab protestacyjno-strajkowy. W najbliższym czasie poinformuje o swoich działaniach, których celem jest realizacja stanowiska Komisji Krajowej z 11 grudnia 2018 r., w której Związek zawarł listę postulatów.

Wcześniej odbyło się spotkanie z minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbietą Rafalską, która w imieniu Rządu odniosła się do postulatów Związku. Zadeklarowała że w najbliższym czasie poszczególni ministrowie rządu odniosą się pisemnie na stanowisko Komisji Krajowej.

Przewodniczący KK NSZZ Solidarność Piotr Duda:

Zostaliśmy oszukani przez rząd PiS. To mocne słowa, ale po 2,5 roku dobrej współpracy, mówimy dość dzieleniu pracowników budżetówki. Ci, którzy prowadzą dialog nie otrzymują nic, a wygrywają tylko ci, którzy wychodzą na ulicę”. „My się z tym nie zgadzamy. Staraliśmy się prowadzić dialog merytoryczny w RDS. Zdawaliśmy sobie sprawę, że PO przez 8 lat mroziła wynagrodzenia. To są zwykli kłamcy, którzy oszukali wyborców. Ale PiS popełnia wielki błąd - dzieli pracowników na gorszych i lepszych”.

P. Duda podkreślił także, że premier Morawiecki obiecał, że wskaźnik funduszu socjalnego zostanie odmrożony o 2 lata, a został odmrożony o rok.

Stanowisko KK z 11.12.2019 r.