Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 18 Luty 2019r.
29.01.2019 Obradował Zarząd Regionu Gorzów.
Dodano: 29 Styczeń 2019r. 19:41

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. na pierwszym w 2019 r. zebraniu spotkali się członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność. Tematyka obrad:

1.Powstanie Sztabu Protestacyjno -Strajkowego NSZZ Solidarność. Szef ZRG Waldemar Rusakiewicz poinformował zebranych o ustaleniach jakie zapadły na spotkaniu Konwentu Przewodniczących Regionów oraz Szefów Sekretariatów Branżowych. Omówiono harmonogram działań oraz możliwe scenariusze akcji protestacyjno-strajkowej. 5 lutego ponownie spotka się sztab akcji i podejmie dalsze kroki w celu realizacji postulatów związku.

2.Cena energii elektrycznej. Przedstawiciele Enei zapoznali członków ZRG z powodami zamieszania związanego z ceną energii na 2019 r. Głównym powodem wzrostu  cen produkcji i przesyłu energii elektrycznej jest drastyczny wzrost cen certyfikatów CO 2. Jest to celowa polityka, mająca na celu obniżenie konkurencyjności Polskiej Energetyki opartej na węglu.

3.Sytuacja w Szpitalu w Obrzycach. Częste zmiany kadrowe w tej placówce nie uzdrowiły sytuacji. W dalszym ciągu łamane jest prawo. Odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych dalej nie jest odprowadzany zgodnie z Ustawą o FŚS. Związek podejmie kroku w celu przywrócenia stanu zgodnego z prawem.

4.”Feniks” za działalność na rzecz związku w 2018 r. Jednogłośnie podjęto decyzję o uhonorowaniu tym zaszczytnym tytułem następujące osoby: Mirosława Rawę, Jerzego Morawca i Jarosława Palickiego.

5.Sytuacja w Oświacie. Przedstawiciele Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania zrelacjonowali posiedzenie sekcji oraz przedstawili podjęte decyzje, w związku z brakiem postępu negocjacji z Minister Edukacji.

6.Szkolenia dla członków Komisji Rewizyjnych. 15 lutego 2019 r. o godz. 10.00 odbędzie się szkolenie, które poprowadzi Przewodnicząca Krajowej Komisji Rewizyjnej Anna Kaurzel. Można jeszcze zgłaszać osoby na szkolenie.

7.Pracownicze Plany Kapitałowe. Radca Prawny Anna Forstner-Kluj przedstawiła najważniejsze założenia Ustawy, które wejdzie w życie 1 lipca 2019 r.

8. Oferta Banku Pocztowego. Przedstawicielki Banku przedstawiły ofertę dla Komisji Zakładowych oraz Członków Związku. Oferta zostanie przesłana do Komisji w wersji elektronicznej.

9.Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Jak co roku Związek włączy się w obchody Święta. W parafii p.w. Św. Maksymiliana Marii Kolbe w Gorzowie Wlkp. o godz. 18.00 odprawiona zostanie Msza Święta. Później odbędzie się Marsz Żołnierzy Wyklętych. Planowany też jest bieg Żołnierzy Wyklętych.

10.Sprawy różne: -Imprezy organizowane przez Związek  w 2019 r.: -wyjazd integracyjny Szczawnica (9-16.04.2019),-majówka nad Bałtykiem (3-5.05.2019), -wczasy rodzinne w Niechorzu (13-21.07.2019 r.). Elektroniczna legitymacja członkowska-karty rabatowe Lotos dla członków NSZZ Solidarność. Małe opóźnienia w wydawaniu dokumentów są spowodowane awarią urządzeń.

11. Następne spotkanie ZRG. Wstępnie ustalono termin -5 marzec 2019 r. Termin może ulec zmianie po ustaleniach Krajowego Sztabu Protestacyjnego.

Wcześniejsze zebrania ZRG