Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Piątek, 26 Kwiecień 2019r.

W warszawskim szpitalu na Szaserów zmarł Jan Olszewski. Były premier, poseł i adwokat Miał 89 lat.

Jan Olszewski urodził się 20 sierpnia 1930 r. w Warszawie. W czasie okupacji działał w Szarych Szeregach. W powstaniu warszawskim uczestniczył na Pradze jako łącznik. Po wojnie ukończył studia prawnicze na UW. Potem pracował w Ministerstwie Sprawiedliwości i Polskiej Akademii Nauk.

W latach 60. był obrońcą w procesach politycznych Melchiora Wańkowicza, Jacka Kuronia, Karola Modzelewskiego, Janusza Szpotańskiego, Adama Michnika i Jana Nepomucena Millera. W 1968 r. zawieszono go na dwa lata w wykonywaniu zawodu – po tym, jak podjął się obrony studentów zaangażowanych w wydarzenia marcowe. W 1976 r. uczestniczył w zakładaniu Komitetu Obrony Robotników (KOR).

We wrześniu 1980 włączył się w organizowanie struktur NSZZ Solidarność. Był pomysłodawcą koncepcji, by wszystkie nowo powstałe związki zjednoczyły się w jedną strukturę ogólnopolską, co zostało zaakceptowane. Od października 1981 r. był doradcą Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. Jeden z autorów pierwszego statutu „Solidarności”.

W stanie wojennym był obrońcą między innymi Lecha Wałęsy, Zbigniewa Romaszewskiego i Zbigniewa Bujaka. W 1984-85 r. występował jako oskarżyciel posiłkowy w procesie zabójców ks. Jerzego Popiełuszki. Od 1989 r. współpracował z Tygodnikiem Solidarność.

W grudniu 1991 r. został premierem rządu po pierwszych w pełni wolnych wyborach (w 1989 roku wolne wybory były tylko do Senatu, w Sejmie PZPR i jej sojusznicy mieli zagwarantowane 65% miejsc).

Ambicjom ówczesnego rządu było odejście od kompromisu z komunistami w tym również zatrzymanie złodziejskiej prywatyzacji. Rząd Olszewskiego upadł 4 czerwca 1992 r. w związku z tak zwaną “nocą teczek” . Oficjalnym powodem odwołania rządu Olszewskiego była lustracja, czyli ujawnienie agentury komunistycznej w Polsce ( na jednym z ujawnionych dokumentów był prezydent Lech Wałęsa -TW Bolek). Tak naprawdę powodem odwołania rządu Jana Olszewskiego było zanegowanie podstawowych ustaleń Magdalenki oraz „okrągłego stołu” z 1989 r., czyli kompromisu z komunistami, który zakładał utrzymanie struktur, ludzi i własności w rękach spadkobierców PRL-u. Kluczową role w obaleniu rządu odegrał L. Wałęsa. O kulisach odwołania rządu Olszewskiego mówi dokument “Nocna Zmiana”.

Potem założył Ruch dla Rzeczypospolitej i Ruch Odbudowy Polski, na którego czele stał do 2011 r. Był też posłem (1991–1993 i 1997–20015) oraz członkiem Trybunału Stanu (1989–1991 i 2005–2006).

W listopadzie 2007 r. Olszewski został szefem komisji weryfikacyjnej WSI. Doradzał też prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu, który w maju 2009 r. odznaczył go najwyższym odznaczeniem państwowym – Orderem Orła Białego.

16 lutego w Warszawie odbył się pogrzeb Jana Olszewskiego.Na uroczystą mszę żałobną w katedrze Świętego Jana Chrzciciela przyjechali między innymi prezydent Andrzej Duda, premier Mateusz Morawiecki, posłowie i senatorowie.Pod katedrą i na Placu Zamkowym zebrały się tłumy ludzi pragnących pożegnać Jana Olszewskiego. Po zakończonej mszy trumna została powieziona na lawecie, na plac Krasińskich, gdzie pod pomnikiem Powstania Warszawskiego czekali żołnierze Armii Krajowej i Powstańcy Warszawscy. Później na cmentarz Powązkowski, gdzie spoczęła trumna z ciałem byłego Premiera.

Byłego Premiera żegnało wielu polskich polityków. Obecni byli także bliscy współpracownicy Olszewskiego z lat 90-tych - Antoni Macierewicz, Jarosław Kaczyński, czy Adam Glapiński. Na Cmentarzu Powązkowskim pojawili się m.in. Janusz Korwin-Mikke i Jacek Kurski, autor głośnego filmu "Nocna zmiana". Wśród duchownych, koncelebrujących mszę, zwracała uwagę obecność zarówno o. Tadeusza Rydzyka, jak i ks. Adama Bonieckiego, reprezentujących dwa skrajne skrzydła polskiego Kościoła katolickiego.
W kościelnych ławach próżno było szukać polityków opozycyjnych. Obecna była wicemarszałek Sejmu z Platformy Obywatelskiej Małgorzata Kidawa-Błońska. Wśród żałobników można było dostrzec także Pawła Kukiza.

Lech Wałęsa, który w 1992 roku skutecznie zbudował koalicję, która doprowadziła do obalenia rządu Jana Olszewskiego, uroczystości komentował na Twitterze, nie szczędząc złośliwości uczestnikom pogrzebu.

Wpisy Lecha Wałęsy na Twitterze w czasie uroczystości pogrzebowych (pisownia oryginalna):

"Widze ze jest tak jak 13 grudnia 1981. Prezes wyspał się, przeczytał Gazetę Wyborcza na swój temat i jako ostatni przybył do kościoła gdzie wszyscy tylko na niego czekaja. „Panstwo” PIS na jednym zdjęciu. Do października 2019 roku." "Upadek dyktatora. Te miny mówią same za siebie".

Nie zrozumiała była nieobecność byłych premierów czy prezydentów. Są takie momenty, jak śmierć, kiedy powinny ginąć wszystkie wcześniejsze uprzedzenia czy spory. Na pogrzebie zamordowanego przez szaleńca prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza pojawili się zarówno Andrzej Duda, jak i Mateusz Morawiecki oraz inni politycy Prawa i Sprawiedliwości . Mimo że byli w sporze z prezydentem Adamowiczem, ale jednak są takie momenty, kiedy ten spór schodzi na dalszy plan. Przeżyli tam lekcję pokory-podczas mszy pogrzebowej w Bazylice Mariackiej w Gdańsku posadzono ich w piątym rzędzie…

Na pogrzebie J. Olszewskiego nie pojawili się byli prezydenci: Lech Wałęsa, Bronisław Komorowski, Aleksander Kwaśniewski , którzy w 2014 r.nie mieli oporów i pojawili się na pogrzebie prezydenta Wojciecha Jaruzelskiego...

P. Duda o Janie Olszewskim

M.Rachoń-o Jane Olszewskim