Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Odział Gorzów Wlkp. - Poniedziałek, 18 Luty 2019r.
8.02.2019 Zmarł Jan Olszewski
Dodano: 9 Luty 2019r. 21:03

W warszawskim szpitalu na Szaserów zmarł Jan Olszewski. Były premier, poseł i adwokat miał 89 lat.

Jan Olszewski urodził się 20 sierpnia 1930 r. w Warszawie. W czasie okupacji działał w Szarych Szeregach. W powstaniu warszawskim uczestniczył na Pradze jako łącznik. Po wojnie ukończył studia prawnicze na UW. Potem pracował w Ministerstwie Sprawiedliwości i Polskiej Akademii Nauk.

W latach 60. był obrońcą w procesach politycznych Melchiora Wańkowicza, Jacka Kuronia, Karola Modzelewskiego, Janusza Szpotańskiego, Adama Michnika i Jana Nepomucena Millera. W 1968 r. zawieszono go na dwa lata w wykonywaniu zawodu – po tym, jak podjął się obrony studentów zaangażowanych w wydarzenia marcowe. W 1976 r. uczestniczył w zakładaniu Komitetu Obrony Robotników (KOR). W połowie lat 80. występował jako oskarżyciel posiłkowy w procesie zabójców ks. Jerzego Popiełuszki.

Jan Olszewski uczestniczył w obradach Okrągłego Stołu jako ekspert strony solidarnościowej. W grudniu 1991 r. został premierem. Jego rząd upadł 5 czerwca 1992 r. w związku z tzw. nocą teczek. Potem założył Ruch dla Rzeczypospolitej i Ruch Odbudowy Polski, na którego czele stał do 2011 r. Był też posłem (1991–1993 i 1997–20015) oraz członkiem Trybunału Stanu (1989–1991 i 2005–2006).

W listopadzie 2007 r. Olszewski został szefem komisji weryfikacyjnej WSI. Doradzał też prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu, który w maju 2009 r. odznaczył go najwyższym odznaczeniem państwowym – Orderem Orła Białego.

Zmarł Żołnierz Szarych Szeregów, Opozycjonista, Obrońca Opozycjonistów, działacz Komitetu Obrony Robotników, działacz Solidarności, Premier pierwszego rządu bez udziału komunistów po 1989 roku. Pierwszy, który zakwestionował okrągłostołowy układ. Niezłomny patriota, którego życie, nierozerwalnie związane z historią współczesnej Polski samo w sobie jest pomnikiem i podwaliną niepodległości Polski. Jan Olszewski. Cześć Jego Pamięci. W imieniu Prezydium Komisji Krajowej Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Solidarność oraz własnym składam najserdeczniejsze wyrazy współczucia Rodzinie i Przyjaciołom

Piotr Duda

P. Duda o Janie Olszewskim