Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 15 Grudzień 2019r.

W związku wrze, powoływane są kolejne sztaby protestacyjne. Oświata, budżetówka,energetyka... Najważniejsze postulaty:- kwestia kwoty wolnej od podatku, kryterium stażowe wieku emerytalnego, odmrożenia kwoty naliczania funduszu socjalnego-brak dialogu trójstronnego. Dotychczasowy konwent przewodniczących zarządów regionów i sekretariatów branżowych NSZZ Solidarność stał się sztabem protestacyjno-strajkowym. Chodzi o niezrealizowane stanowisko Komisji Krajowej z 11 grudnia, w której Związek zawarł swoją listę postulatów. Narastająca atmosfera niezadowolenia spowodowała spotkanie władz PiS-u z przedstawicielami NSZZ Solidarność.

W siedzibie Prawa i Sprawiedliwości przy ul. Nowogrodzkiej odbyło się spotkanie pomiedzy najwyższymi władzami PiS i przedstawicielami NSZZ Solidarność. Po stronie partii rządzącej w rozmowach udział wzięli prezes Jarosław Kaczyński premier Mateusz Morawiecki oraz ministrowie pracy i polityki rodzinnej Elżbieta Rafalska, edukacji Anna Zalewska, spraw wewnętrznych Joachim Brudziński i sekretarz stanu w ministerstwie energii Grzegorz Tobiszowski. Ze strony Solidarności stawiło się ścisłe prezydium ogólnopolskiego sztabu protestacyjno-strajkowego z Przewodniczącym Piotrem Dudą na czele.

Postanowiono powołać dwa zespoły robocze. Jeden pod przewodnictwem premiera Mateusza Morawieckiego, który zaproponuje konkretne rozwiązania dotyczące emerytur, kwoty wolnej od podatku, i innych postulatów. I drugi, pod przewodnictwem ministra Tobiszowskiego, który zajmie się szeroko pojęta kwestia emisji CO2 i wzrostu cen energii.

“W dniu jutrzejszym na spotkaniu Komisji Krajowej które odbędzie się w Gdańsku, zrelacjonuję  dzisiejsze spotkanie i powołamy kilkoosobowy zespół ze strony Związku po czym przystąpimy do negocjacji.
Nie przesądzając wyników tych rozmów, widzę, że jest wola porozumienia ze strony rządu i te postulaty, których spełnienie jest realne jeszcze w tym roku, zostaną spełnione. Jest też wyraźna deklaracja powrotu dialogu społecznego w ramach Rady Dialogu Społecznego, zgodnie z naszymi oczekiwaniami.Reasumując - decyzja sztabu protestacyjno-strajkowego o zaproszeniu prezesa PiS do rozmów, była jak najbardziej słuszna i dzięki temu, mam nadzieję, najpilniejsze sprawy pracowników będą niebawem załatwione”.

Piotr Duda

Spotkania Komitetu Protestacyjno-Strajkowego.

Komitet protestacyjny w energetyce.