Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Czwartek, 12 Grudzień 2019r.

Z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Gorzowie Wlkp. odbyły się wojewódzkie  obchody mające na celu uczczenie pamięci  żołnierzy antykomunistycznego i  niepodległościowego podziemia. Uroczystości rozpoczęły się od złożenia kwiatów pod pomnikiem rotmistrza Witolda Pileckiego.

O godz. 14.00  kościele pw. św. Maksymiliana Marii Kolbe przy ul. Czereśniowej w Gorzowie Wlkp. rozpoczęła Msza Święta w intencji Żołnierzy Wyklętych. Liturgii przewodniczył bp. Stefan Regmunt.

„ Żołnierze Niezłomni bronili największych wartości dla Polski, takich jak: wiara, rodzina i ojczyzna. Dlatego Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych to swoista szkoła patriotyzmu do której chcemy powracać my dorośli, ale chcielibyśmy żeby do tej szkoły dołączyli także ci młodsi. Te dni są i dla nas wyzwaniem, abyśmy utrzymali naszą wiarę, abyśmy utrzymali niepodległość naszej Ojczyzny, abyśmy umieli zawsze zachować się jak trzeba w każdej sytuacji, jakby powiedziała Danuta Siedzikówna Inka” podkreślił biskup w homilii.

Po Mszy jej uczestnicy uroczystości sformowali kondukt i uczestniczyli w V Gorzowskim Marszu Żołnierzy Wyklętych.

Uczestnicy marszu zwartą kolumną przeszli do parku 750 lecia Gorzowa, by tam przy tablicy pamiątkowej odczytać Apel Poległych, złożyć kwiaty i zapalić znicze.

W uroczystościach uczestniczyli przedstawiciele rządu, parlamentu, miasta, NSZZ Solidarność, służb mundurowych, kombatantów , zakładów pracy, szkół oraz Poczty Sztandarowe (wśród których nie mogło zabraknąć Naszego)

CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM

ARMIO WYKLĘTA GORZÓW O WAS PAMIĘTA

Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” – polskie święto państwowe  obchodzone corocznie 1 marca, poświęcone pamięci Żołnierzy Wyklętych, ustanowione na mocy ustawy z  dnia 3 lutego 2011 roku. To święto tych, którzy po 1944 roku nie zgodzili się, by Polską rządziła komunistyczna władza z nadania Moskwy. Nie złożyli broni. Za tę postawę wielu zapłaciło najwyższą cenę. Data Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych upamiętnia rocznicę wykonania przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa wyroku śmierci na przywódcach Zarządu Głównego Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”, która miała miejsce 1 marca 1951 r.  Tego dnia w więzieniu na Rakowieckiej w Warszawie rozstrzelani zostali: ppłk Łukasz Ciepliński, mjr Adam Lazarowicz, por. Józef Rzepka, kpt. Franciszek Błażej, por. Józef Batory, Karol Chmiel i mjr Mieczysław Kawalec. Uchwalenie Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest formą uczczenia ich walki i ofiary, ale także bólu i cierpienia, jakich doznawali przez wszystkie lata PRL i zapomnienia po 1989 roku.

Inicjatorem ustanowienia  Narodowego Dnia Pamięci był świętej pamięci Lech Kaczyński. Prezydencki projekt ustawy 6 lutego 2010 roku wpłynął do Sejmu. 3 lutego 2011 roku Sejm uchwalił ustawę o ustanowieniu dnia 1 marca Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

Dzień ŻW 2018