Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 19 Listopad 2019r.

Około 75 tysięcy osób wzięło udział w tegorocznym Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Tropem Wilczym. Zawody ku czci bohaterów podziemia antykomunistycznego odbywają się w 365 miastach i miejscowościach, z których osiem to największe światowe metropolie – Wiedeń, Londyn, Chicago czy Nowy Jork. Około 60 naszych rodaków wyruszyło Tropem Wilczym w Christchurch w Nowej Zelandii.  Wydarzenie patronatem narodowym objął prezydent RP Andrzej Duda.  W liście skierowanym do uczestników prezydent zaapelował o pamięć i wierność ideałom, które przyświecały Niezłomnym.

W Gorzowie na starcie VII biegu Tropem Wilczym  w parku Górczyńskim zameldowało się ponad 400 osób. Stawili się nie tylko zaprawieni bojach biegacze, ale też ci, którzy biegają rekreacyjnie, ale chcieli oddać hołd Żołnierzom Wyklętym.

Ideą tego wydarzenia jest niekonwencjonalne upamiętnienie bohaterów skazanych przez komunistyczne władze na zapomnienie. Na trasie biegu można było spotkać: osobę niewidomą, byli rodzice z dziećmi ( w tym również w wózkach), całe rodziny.

- Tu nie chodzi o czas i wygraną, tylko o takie bycie razem w ważnej sprawie - mówili nam biegacze.

Trasa nie była wymagająca, choć pogoda spłatała figla i w pewnym momencie zaczęło padać. Po dotarciu do mety wszyscy uczestnicy biegu  dostali pamiątkowe medale.

Dystans biegu – 1963 metry. W ten sposób biegacze upamiętnili rok śmierci ostatniego z Niezłomnych, Józefa Franczaka pseudonim Lalek.

W tym roku patronami biegu są Żołnierze Niezłomni: Jerzy Stawski, Barbara Otwinowska, Antoni Heda, Władysław Siła-Nowicki, Leon Lech Beynar (Paweł Jasienica) oraz Stanisława Rachwał.

Jak każdego roku, tak i w siódmym biegu jego ambasadorzy wskazali cel charytatywny, na który zbierane są środki podczas imprezy. W tym roku uczestnicy biegną dla Bartka Orzechowskiego, który urodził się bez lewej stopy, oraz Małgosi Późnieckiej, która cierpi na bardzo rzadką chorobę genetyczną Canavan.

Wcześniejsze edycje biegu.