Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 19 Listopad 2019r.
5.03.2019 Obradował Zarząd Regionu Gorzów
Dodano: 5 Marzec 2019r. 17:52

W siedzibie związku w Gorzowie Wlkp. spotkali się Członkowie Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG). Tematyka obrad:

1.Protokoły z dwóch ostatnich posiedzeń ZRG. Odczytano i przyjęto protokoły z 18 grudnia 2018 r. oraz 29 stycznia 2019 r.

2. Posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ Solidarność (KK). W. Rusakiewicz zrelacjonował  posiedzenie KK, które odbyło się 26-27 lutego 2019 r. w Gdańsku. Przedstawił też ustalenia Krajowego Sztabu Protestacyjno- Strajkowego.

3. Sytuacja w Oświacie i Energetyce. Sekcje Krajowe tych branż powołały Ogólnopolskie Komitety Protestacyjno-Strajkowe. Przedstawiono główne postulaty oraz harmonogram akcji protestacyjnych.

4. Posiedzenie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego województwa lubuskiego (WRDS). K. Gonerski zapoznał zebranych z tematyką posiedzenia WRDS jakie odbyło się 27-28 lutego w Wiechlicach.

5.Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Zrelacjonowano obchody święta w Gorzowie Wlkp. oraz udział związku w tych obchodach.

6.Rocznica Sierpnia 1982 r. W Rusakiewicz reprezentujący ZRG w zespole powołanym do upamiętnienia wydarzeń z 1982 r., poinformował o zamierzeniach zespołu dotyczących upamiętnia największej w historii Gorzowa Wlkp. manifestacji.

7.Spawozdanie z działalności od ostatniego zebrania ZRG. W. Rusakiewicz przedstawił najważniejsze  wydarzenia, które miały miejsce od 29 stycznia 2019 r. :-szkolenie Członków Komisji Rewizyjnych, -spotkanie z Ewą Rawą Lubuskim Kuratorem Oświaty i Wychowania, -spotkanie z Pawłem Skubiszem Dyrektorem IPN oddział w Szczecinie, -posiedzenie MRZZ Viadrina, -referendum strajkowe w Biedronce.

8.Ustalono termin następnego zebrania ZRG- 30 kwietnia 2019 r.

Wcześniejsze zebrania ZRG