Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 15 Grudzień 2019r.

Prezydent Andrzej Duda przyznał Kapelanowi Gorzowskiej Solidarności Ks. Andrzejowi Szkudlarkowi Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski. Ks. Andrzej pełni również funkcję Kapelana Gorzowskich Żużlowców. Uroczyste wręczenie odznaczenia odbyło się w siedzibie Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego (LUW). Podczas tej uroczystości oznaczono również legendy polskiego i lubuskiego żużla.

W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej aktów dekoracji dokonali: Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Joachim Brudziński, Minister Rodziny Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska oraz Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak. Osoby odznaczone przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę:

PLECH Zenon - Krzyż  Oficerski Orderu Odrodzenia Polski, MACIEJEWICZ Stanisław - Złoty Krzyż Zasługi, NOWAK Bogusław - Złoty Krzyż Zasługi, POGORZELSKI Andrzej - Złoty Krzyż Zasługi, WOŹNIAK Mieczysław - Złoty Krzyż Zasługi,  REMBAS Jerzy - Srebrny Krzyż Zasługi, DZIATKOWIAK Ryszard – Brązowy Krzyż Zasługi,  FABISZEWSKI Ryszard – Brązowy Krzyż Zasługi, TOWALSKI Marek – Brązowy Krzyż Zasługi.

Przed uroczystością w LUW jej uczestnicy spotkali się na cmentarzu komunalnym w Gorzowie Wlkp. i złożyli kwiaty na grobie Edwarda Jancarza. Po ceremonii w LUW w Hotelu Mieszko doszło do spotkania „starych dobrych znajomych” z Polskiego Speedvaya.

Nasz Kapelan

Relacja TVP 3