Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 17 Listopad 2019r.
10.04.2019 Kolejna rocznica Tragedii Smoleńskiej
Dodano: 10 Kwiecień 2019r. 21:17

10 kwietnia 2010 r. o godz. 8.41 samolot Tu-154M z delegacją udającą się na obchody 70-lecia zbrodni katyńskiej w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach  rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński, jego żona Maria i wielu wysokich rangą urzędników państwowych i dowódców wojskowych. Wśród pasażerów feralnego lotu byli także gorzowianie: Anna Borowska, przedstawicielka rodzin katyńskich i jej wnuk Bartosz Borowski.

O godz. 8.41, dokładnie w godzinę Katastrofy Smoleńskiej, na cmentarzu komunalnym w Gorzowie Wlkp. rozpoczęły się obchody 9. rocznicy tej tragedii. Wieńce na grobach ofiar katastrofy smoleńskiej Marii i Bartosza Borowskich złożyły władze państwowe i miejskie. Na cmentarzu komunalnym obecny był m.in. wojewoda lubuski Władysław Dajczak oraz prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki.

Wieczorem w kaplicy katedralnej została odprawiona msza w intencji wszystkich ofiar. Liturgii przewodniczył bp. Tadeusz Lityński, a wzięli udział między innymi przedstawiciele władz wojewódzkich i miejskich, Policji,  uczniowie gorzowskich szkół ponadgimnazjalnych, gorzowianie. Msza rozpoczęła się od odczytania wszystkich 96 ofiar katastrofy.

Po  mszy jej uczestnicy w towarzystwie 9 pocztów sztandarowych ( w tym 3 z NSZZ Solidarność) przemaszerowali pod Biały Krzyż Solidarności. Odśpiewanie hymnu oraz złożenie kwiatów i zapalenie zniczy zakończyły rocznicowe obchody w Gorzowie Wlkp.

Liczymy, że za rok 10 rocznicę będziemy już obchodzić w Katedrze, która po pożarze z 1 lipca 2017 r. nadal jest remontowana.

Wcześniejsze rocznice

Warszawa Msza Żałobna