Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Niedziela, 17 Listopad 2019r.

Sytuacja w oświacie była tematem nadzwyczajnego zebrania Zarządu Regionu Gorzów NSZZ Solidarność (ZRG). W zebraniu uczestniczyli: Lubuski Kurator Oświaty- Ewa Rawa oraz Poseł RP -Jarosław Porwich.

W tematykę zebrania wprowadził Szef ZRG Waldemar Rusakiewicz. Pani Kurator zapoznała zebranych z sytuacją strajkową w Województwie Lubuskim. Padało wiele pytań nie tylko ze strony Regionalnej Sekcji Oświaty NSZZ Solidarność. Decyzje Krajowych Władz Sekcji Oświaty budzą wiele wątpliwości i pytań. Upór obu stron zaistniałego sporu może doprowadzić do bardzo niebezpiecznej sytuacji- brak klasyfikacji do matur i konieczność powtarzania roku przez uczniów klas maturalnych. Ostateczny termin klasyfikacji uczniów mija 26 kwietnia 2019 r. Zaapelowano do stron sporu o ostudzenie emocji oraz o powrót do stołu negocjacyjnego. Tylko w ten sposób można zapobiec eskalacji protestów.

Podkreślono, że problem niskich zarobków nie dotyczy tylko oświaty, ale całej sfery budżetowej oraz  Naszego Województwa, które we wszystkich statystykach pod względem zarobków zawsze mieści się na szarym końcu w Kraju.

Omówiono też ustalenia Krajowego Sztabu Protestacyjno-Strajkowego NSZZ Solidarność oraz przebieg manifestacji pod Lubuskim Urzędem Wojewódzkim.

Wcześniejsze posiedzenia ZRG.

Krajowy Sztab Protestacyjno-Strajkowy