Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 12 Listopad 2019r.
17,18,25.04.2019 Otwarte spotkania z Pracownikami.
Dodano: 19 Kwiecień 2019r. 08:56

Odpowiadając na duże zapotrzebowanie na wiedzę dotyczącą szczegółów zawartej Nowej Umowy Społecznej oraz negocjacji płacowych, Komisje Wydziałowe NSZZ Solidarność Enea Gorzów Wlkp. organizują otwarte spotkania z Pracownikami. Pierwsze takie spotkanie odbyło się w świetlicy Centrali Oddziału Dystrybucji, a kolejne w Rejonie Dystrybucji Gorzów Wlkp. i Sulęcin.

Głowne tamaty spotkań:

I NOWA UMOWA SPOŁECZNA.

Przewodniczący KP NSZZ Solidarność Enea Gorzów -Krzysztof Gonerski przedstawił  najważniejsze zapisy Nowej Umowy Społecznej. (Porozumienia wraz z załącznikami ):

1.Stabilizacja zatrudnienia –  gwarancje zatrudnienia.

2.Możliwość zmiany stanowiska i miejsca pracy zgodnego z kwalifikacjami, z zachowaniem dotychczasowego wynagrodzenia.

3.Możliwość obniżenia wynagrodzeń dla kadry kierowniczej wyższego szczebla.

4.Odprawa w przypadku zerwania gwarancji zatrudnienia.

5. Odprawa w przypadku renty spowodowanej wypadkiem przy pracy.

6. Termin wypłaty odprawy za zerwanie gwarancji zatrudnienia.

7. Okresowa ocena Porozumienia.

8.Inne uprawnienia wynikające z Porozumienia.

9.Umowa Społeczna- źródło prawa pracy. o pracę.

10.Wykaz 14 Spółek objętych Umową:

11.Wykaz Spółek nie są objętych Umową.

Na straży przestrzegania w/w Umowy Społecznej (Porozumienia) stoją Organizacje związkowe, które ją zawarły. W przypadku indywidualnych problemów z realizacją zapisów Umowy, każdy Pracownik będzie miał możliwość zwrócenia do organizacji związkowej o ochronę prawną, chyba, że z mocy prawa lub statutu organizacji związkowej, z takiej ochrony już korzysta jako członek tej organizacji.

II POLITYKA PŁACOWA W SPÓŁKACH GK ENEA.

Rozmowy płacowe dotyczące uzgodnienia polityki płacowej w Spółkach GK Enea zrelacjonował  K.Gonerski . Niestety kwoty podwyżek zaproponowane przez pracodawców są na żenująco niskim poziomie ,dlatego składane są żądania płacowe, które są początkiem sporów zbiorowych o charakterze płacowym. Zgodnie z Ustawą o rozwiazywaniu sporów zbiorowych na końcu każdego sporu zbiorowego jest akcja strajkowa.

Zwrócono uwagę na temat dysproporcji płacowych  pomiędzy Oddziałami Dystrybucji (OD Gorzów na szarym końcu). Średnia płaca nie wygląda źle, ale Pracownicy, którzy pobierają mało dodatków mogą o  niej tylko pomarzyć.

Podczas  spotkań dało się odczuć dużą determinacje w walce o godziwe podwyżki.  Szkoda, że mimo wcześniejszych zapewnień na spotkanie nie przybył żaden z  członków zarządu Enea Operatora. Tylko podczas bezpośrednich spotkań z Pracownikami można poznać nastroje w kierowanej przez siebie Spółce.

Podczas wzsystkich spotkań dało się odczuć dużą determinacje w walce o godziwe podwyżki.

Wiadomość tą wyświetlono 1930 razy.