Serwis informacyjny NSZZ Solidarność ENEA Gorzów Wlkp. - Wtorek, 19 Listopad 2019r.

W Poznaniu spotkały się strony dialogu społecznego w Enea Logistyka (EL). Na zasadach telekonferencji w spotkaniu uczestniczyli Pracownicy Oddziału Gorzów Wlkp. i Kozienice.

Przedstawiciele NSZZ Solidarność odnieśli się do przedstawionego rozliczenia płacowego  za rok 2018 , i poprosili o wyjaśnienia dotyczące podstaw prawnych wypłaty dodatków: funkcyjnego, specjalnego, wózkowego, oraz dokładnego rozliczenia nagrody na Święta Bożego Narodzenia (która według przedstawionego rozliczenia została zrealizowana poprzez skonsumowanie funduszu 1%). Dodatkowo poprosiliśmy o przedstawienie dokładnych danych dotyczących: średniej płacy, średniej płacy zasadniczej i zatrudnienia za 2018 r.

Zarząd nie był przygotowany do dyskusji nad rozliczeniem roku 2018 r. Poinformowano nas tylko o stracie Spółki za 2018 r. Oraz o pomysłach na obniżenie kosztów oraz zwiększenie przychodów. Zarząd intensywnie pracuje nad  3 wariantami, dotyczącymi przyszłości spółki. W każdym z nich priorytetem jest zachowanie miejsc pracy . Dyskutowano również o polityce zgodności w Operatorze i ewentualnym jej wpływie na EL.

Strona związkowa złożyła propozycję podwyższenia średniej płacy o 950 zł. i oczekiwała ustosunkowania się do niej strony pracodawcy. Zarząd nie przedstawił swojej propozycji.

Po przerwie strona związkowa złożyła żądanie podwyższenia średniej płacy zasadniczej o 750 zł. od stycznia 2019 r. Termin realizacji żądania wyznaczono na 6 maja 2019 r. W przypadku braku realizacji żądania w wyznaczonym terminie w Enea Logistyka zaistnieje spór zbiorowy.

Żądanie płacowe

Odp. zarządu żądanie płacowe